Маститият бизнесмен Илия Златанов, който развива бизнес с производство на асансьори у нас и в чужбина, е жертва на изнудване от собственото си семейство, съобщава "24 часа".

Още миналата седмица от Специализираната прокуратура разкриха за мащабното разследване за рекет и пране на пари, но спестиха името на жертвата. Оказва се, че това е Илия Златанов, който е бил изнудван от собствения си син - Явор Златанов. Наследникът му е задържан. Той е бивш съпруг на тв водещата Радост Драганова и е арестуван като лидер на престъпна група и пране на пари. 

45-годишният мъж е разследван в съучастие с още петима души, които също са били арестувани. Това са майка му Юлия, сестра му Пролетина и мъжът и Махмуд Бедир и двама други мъже. Според разследващите те са искали да превземат доходоносния бизнес на Илия Златанов, който е собственик на фирмата "Изамет". 

Рекетираният сам подава сигнал до полицията за случващото се. След него започва акция, при която в две банкови касети спецполицаите откриват над 35 кг злато за над 4 млн. лева, а в трета - 565 хил. евро в брой.

Снимка: Официална страница на Прокуратурата

Рекетът на Илия Златанов продължавал две години. Според разследващите семейната организирана престъпна група се занимавала още и с длъжностни присвоявания, неизгодни сделки и пране на пари. Една от сметките в чужбина, в която Явор Златанов е прехвърлял пари от баща си, е блокирана, става ясно при разследването. 

В петък трима от задържаните са освободени срещу парични гаранции от по 150 000 лева. Това са сестрата на Явор - Пролетина, зет му Махмуд, както и майка му и бивша съпруга на Илия Златанов - Юлия. Ден по-късно са освободени от килията и другите двама мъже, сочени за част от бандата на Явор Златанов - Кристиан Хранов и Иван Димов. Към момента синът на изнудвания бизнесмен остава в ареста. 

Чрез заплахи Илия Златанов е бил притискан да прехвърли бизнеса си. Групата е успяла да прехвърли имоти и пари - негова собственост, с фалшиви документи. Значителна сума е била открита в сметка в чужбина на един от членовете. Само защото службите са успели да я блокират, тя не е присвоена. При извършените претърсвания в жилища, офиси и банкови трезори са намерени и иззети вещи за милиони левове, предмет на престъпната дейност на групата. В две банкови касети са открити над 35 кг злато в монети, много от които с нумизматична стойност, чийто еквивалент по предварителна оценка надхвърля 4 млн. лева.

В трета касета са намерени 565 хил. евро в брой. Иззети са шест луксозни автомобила, за които също се предполага, че също са придобити чрез престъпна дейност. Събрани са и доказателства за действия по изпиране на пари, както и за използване на неистински документи, съобщиха от спецобвинението.

Синът Явор, който до 2009 г. беше съпруг на Радост Драганова, и бащата Илия са съдружници в "Изамет". Фирмата е основана още през 1989 г., произвежда и продава асансьори в България и чужбина. Има заводи в Дупница и София. Печели обществени поръчки, а сред частните клиенти са големи строителни фирми, офис сгради и молове. До 2012 г. фирмата е собственост само на Илия Златанов. Тогава той прехвърля 40% от капитала на сина си.

През 2017 г. между Явор и баща му назрява конфликт. На страната на Златанов-младши са още майка му Юлия, сестра му Пролетина и съпругът ѝ Махмуд Бедир. Тогава семейната война се разгаря със заплахи, изнудване, завземане на активи. Илия Златанов е принуждаван да дава пари и имущество.

През 2018 г. бил пребит на улицата. Съмненията са, че извършителят е охранител на сина му.

През последните 2 години Явор Златанов няколко пъти е пребивал работници от завода на баща си. Златанов-старши се е жалвал за отклонени средства за над милион от фирмата "Изамет" към лични сметки на сина му. Според разследващите на 10 юли тази година Златанов и бодигардовете му нахлули в асансьорния завод в Дупница. Явор се обявил са собственик, с когото работниците трябва да се съобразяват. Тогава баща му търси помощ от органите на реда.