Двама мъже са се опитали да проникнат в Граничното полицейско управление във Видин и да го подпалят. Видин можеше да гори една седмица. Това обяви на извънреден брифинг зам.-главният прокурор Иван Гешев.

По думите му, благодарение на разположени секретни постове из целия град обаче палежът е бил предотвратен.

Гешев разказа, че през миналата седмица видински криманилисти получили информация, че в града се готви голямо престъпление, но неясно какво. Заради това били предприети извънредни мерки и били разположени секретни постове.

"Във вторник през нощта е констатиран опит да се проникне на територията на Граничното полицейско управление. Ня мястото най-вероятно е щял да бъде извършен палеж. Там е имало цистерна с нефтени продукти, през улицата има бензиностанция. Както каза един колега, ако този палеж се бе случил, Видин щеше да гори една седмица", категоричен бе зам.-главният прокурор.

Задържани са двама мъже, които не са родом от Видин, а в автомобила им са намерени около 10 туби с бензин. Към тях било прикрепено пликче със запалително вещество, а отделно били намерени спринцовки с друго вещество, което трябвало да се инжектира в пликчето. Бензинът в комбинация с двете вещества се превръща във взривоопасна смес.

Арестуваните не са криминално проявени. Те са оставени в ареста с постоянна мярка за неотклонение от Районния съд във Видин. 

Според криминалистите, случаят може да има връзка и с предишни палежи, тъй като има сходство на почерка.

"В края на миналата година бе запалена колата на разследващ полицай от граничното управление. Бе направен и опит да бъде подпален апартамента му, но тогава бандитите объркали жилището му", съобщи главният секретар на МВР Ивайло Иванов. Той уточни, че не са ясни мотивите за посегателството срещу полицая, но най-вероятно са свързани с неговата работа

Именно това станало повод главният прокурор Сотир Цацаров да възложи на заместника си Иван Гешев анализ на случващото се, по който работили и от националната полиция

"Благодаря на денонощнта работа на Национална полиция и на прокуратурата във Видин. Благодарение на тяхната работа се предотврати подпалването на града. Това е истината. Гражданите на града може да се гордеят с местната си полиция и прокуратура", каза още Гешев.