Прокуратурата ще поиска постоянен арест за Миню Стайков, сина на кмета на Карнобат Иван Димитров и още едно лице. Синът на алкохолния бос - Стайко Стайков пък е обявен за издирване с европейска заповед за арест, тъй като е в чужбина.

Това стана ясно от пресконференция, на която бяха дадени подробности за разследването. В нея участваха ръководителят на Специализираната прокуратура Даниела Начева, наблюдаващият разследването прокурор Ангел Кънев, главният секретар на МВР главен комисар Младен Маринов, заместник-председателят на ДАНС Николай Ненков.

По думите на Даниела Начева, общо 20 са дружествата, които осъществяват легална дейност, свързани са помежду си и участват в данъчни престъпления по случая "Карнобат".

До момента са обвинени осем души за участие в организирана престъпна група, създадена с цел продажба на акцизни стоки без бандерол, извършване на данъчни престъпления и пране на пари. На петима от тях, включително Миню Стайков, обвиненията са предявени пряко. Сред обвиняемите е и братът на съпругата на Стайков - Белун Хазърбасанов. Освен Стайко Стайков още двама са обявени за издирване, но общодържавно.

Към момента прокурорите все още уточняват кой точно е ръководил организираната престъпна група.

Предявените към момента обвинения за данъчни престъпления са за периода 2009-2010 година, но работата на разследващите продължава, уточни ръководителят на Специализираната прокуратура. По думите на Начева, организираната престъпна група е действала в периода от 2009 до 2018 година.

Снимки: Павлин Даскалов, Dir.bg

Наблюдаващият прокурор Ангел Кънев допълни, че са назначени 40 данъчни ревизии на различни дружества.

"При операцията са направени претърсвания на 38 адреса. Събрали сме конкретни документи - пълномощни, печати и електронни подписи, които директно ни насочват към високите нива на тази организирана престъпна група. Интересното е, че са открити печати на кухи фирми и дори на една банка, която оперира на територията на страната. Той беше намерен в къщата на счетоводителя на една от фирмите. Забележете, че този човек е със средно образование и сам е заявил, че не е експерт и нищо не разбира от счетоводство. Преди това е бил пазач в един от складовете на Миню Стайков", обясни той.

По думите му, съпругата на Миню Стайков не е сред обвиняемите.

След извършените обиски в промишлените бази на "Винпром Карнобат" и "Топаз мел" от държавното обвинение са сезирали Агенция "Митници", която извършва инвентаризация на всички складови наличности. След това ще бъдат извършени и ревизии.

Снимка: Павлин Даскалов, Dir.bg

"Установили сме и парични потоци с неустановени източници. Тези пари се влагат в легалната икономика чрез различни трансфрери между свързаните фирми. Към момента сме събрали категорични доказателства за извършени данъчни престъпления за над 1 милион лева - това е възстановен данъчен кредит на 2 дружества след представени подправени документи", каза още Даниела Начева.

Прокурор Кънев допълни, че разследването на организираната престъпна група е започнало след разбиването на нелегалната фабрика за цигари в Карнобат през юли.

"Фабриката за цигари и е установена в Северната промишлена зона в Карбонат - сградата е собственост на фирма на сина на кмета на града. Използвали са хора от бившите съветски републики като работници. Не е била консумиран дори ток. Оборудването е за над 4 милиона лева с най-ново поколение генератори. Произвеждали са 2000 цигари на минута, които са пласирани в страната, но и в държави от ЕС. Фабриката над година е работила непрекъснато", обясни той.

Ангел Кънев каза още, че става въпрос за чуждестранни марки.

"Назначени са експертизи, за да се установи конкретният вид тютюн, който се ползва. Не е сигурно дали тези цигари не са доста по-вредни от въведения стандарт", заяви той.

Снимка: Павлин Даскалов, Dir.bg