Организираната престъпна група в Казанлък за оръжия се е занимавала и с бракониерство. Това каза изпълняващият функциите ръководител на Специализираната прокуратура Димитър Петров по време на брифинг във връзка с операцията в Казанлъшко, където бе задържана престъпна група произвеждала, търгувала и държала оръжие, изнесено от завод "Арсенал". Групата се състояла общо от шест човека. При операцията на спецпрокуратурата и ГДБОП са открити пистолети, автомат "Калашников", ловни пушки и броеприпаси, както и части за автомати.

 

"Извършени са претърсвания на лицата", посочи прокурорът. По думите му при претърсванията са намерени оръжия. Намерена е убита кафява мечка. Съответно това съставлява престъпление по Наказателния кодекс", заяви прокурорът.

Той уточни, че автоматите са продавани със заглушители. "Нуждата и търсенето на такива автомати е най-вече от хора, които са занимават с бракониерство. Съответно разбирате, заглушаването на изстрела е част от незаконния лов. Оръжията са разпространявани на територията на общината. Няма данни за разпространение извън страната", допълни още Петров.

Снимка: МВР

Той посочи, че утре ще се гледат мерките за неотклонение на шестимата задържани.

Прокурор Димитър Петров разказа каква е била схемата на организираната престъпна група. "Имало е служител на завод "Арсенал", който е успявал да изнесе от територията на завода множеството части за оръжие. Извън завода те са се сглобявали при направена поръчка от образно казано - клиент. Получавали са се предварително парите. За различните видове оръжия са били с различна цена. При приемане на поръчката съответното оръжие се е сглобявало и се е предоставяло на клиент", коментира още Петров.

Служителят в "Арсенал" се е опитал да вербува свои колеги, но явно не му се е отдавало, съобщи заместник-директорът на ГДБОП ст. комисар Стоян Темелакиев.

Той уточни че има данни, че служителят на "Арсенал" е на ниско ниво, но явно доходите не са му достигали.

Той посочи, че всички задържани имат регистрации и присъди за различни престъпления.

Ниско ниво на контрол в завод "Арсенал", бих казал, че това е системен проблем там, въпреки проверките от КОС и МВР, отбеляза и.д. ръководител на спецпрокуратурата Димитър Петров.

В края на миналата година беше разбита друга група, за която също се предполага, че е изнасяла оръжия от "Арсенал" и после ги е продавала на черния пазар.

Парите за продаваното оръжие се давали предварително, след това то се сглобявало и предавало на клиента, обясниха разследващите.

Зам.-директорът на ГДБОП Стоян Темелакиев коментира, че разследването е образувано в края на август миналата година.

Снимка: МВР

Снимка: МВР