На българска територия е спрян достъпът до четири сървъра, използвани за разпространение на информация от новинарската агенция на Ислямска държава "Amaq", съобщиха от МВР.

Работата по случая е резултат от сътрудничеството между отдел "Киберпрестъпност" към ГДБОП и партньорите им от Специализираното звено на ЕС за проследяване на незаконно съдържание в интернет с оглед противодействие на тероризма, екстремизма и нелегалната миграция /EU IRU/, федералната прокуратура на Белгия, Евроджъст, Франция, Холандия, Румъния, Великобритания, Канада и САЩ.

Акцията е част от международен координиран удар, който има за цел да прекрати потока на терористична пропаганда. Съвместните действия са предприети на 25-26 април от правоприлагащи органи от държави членки на ЕС, Канада и САЩ.

Действията са координирани от EU IRU към Европейския център за борба с тероризма (ECTC), разположен в централата на Европол.

Разследването започва в края на 2015 г., когато специализираното звено информира всички държави членки на ЕС за възникването на новинарската агенция "Amaq" и за техническата устойчивост на терористичната онлайн инфраструктура.

През 2016 г., благодарение на предоставените данни от страна на държави членки на ЕС и трети страни, са предприети действия по сваляне на мобилно приложение на "Amaq" и съответната инфраструктура. Вследствие на това лицата, стоящи зад агенцията, започват да изграждат нова и по-защитена онлайн мрежа с цел да затруднят правоприлагащите органи.

През юни 2017 г. са извършени нови действия, ръководени от испанските власти от Guardia Civil и с подкрепата на EU IRU и САЩ, насочени към част от онлайн инфраструктурата на новинарската агенция. Благодарение на иззети сървъри и последващ анализ са установени радикализирани лица в над 100 държави.