Специализираната прокуратура и ГДБОП неутрализираха организирана престъпна група за компютърни измами и незаконно придобиване на криптовалута на обща стойност над 5 милиона лева, съобщиха от пресцентъра на Апелативна специализирана прокуратура. Криптовалута за около 3 милиона долара (равняващи се на около 5 млн. лева) е "иззета" при извършените претърсвания на компютри, ползвани от български граждани, обект на разследването.

Досъдебното производство е образувано в края на юни т.г., а резултатите от разследването нямат аналог както в България, така и в Европа.

Специализираната прокуратура е повдигнала обвинения на трима души, след като на 22 ноември са били иззети ползвани от тях компютри и флаш памети, хардуерни портфейли, тефтери с данни за множество акаунти на съществуващи и несъществуващи физически лица, които са били използвани в незаконната схема за придобиване на криптовалута. Иззет е и лек автомобил на стойност 60 000 лв., купен с пари от престъпната дейност.

Открити са също множество цифрови комбинации - кодове за достъп до конкретни платформи, предлагащи услуги за съхранение и придобиване на криптовалута, както и за достъп до хардуерни портфейли (места за съхранение на криптовалута). Тримата обвинени са действали изключително професионално и конспиративно. Използвали са иновативни механизми, специализирани софтуери и най-вече, високи компютърни познания в областта на търговията с криптовалута.

С определение на Специализирания наказателен съд на двама от обвинените са взети мерки за неотклонение „Задържане под стража“. На третия участник наблюдаващият делото прокурор определи „парична гаранция“ в размер на 50 000 лева.