Изработен фалшив задграничен паспорт на холивудския екшънгерой Силвестър Сталоун е изготвен от фалшификаторите, които бяха задържани при специализираната операция, която разби печатница и разкри организирана престъпна група изготвяла фалшиви документи и парични знаци. Това става ясно от снимка и видео, предоставени от Специализираната прокуратура. 

Българският задграничен паспорт със снимка и имена на известния американски актьор е бил представян на клиенти като мостра за високо качество на изработката. Неистинските лични документи са били подготвяни в две открити работилници в селища в Шуменско и Пловдивско.

Специализираната прокуратура привлече към наказателна отговорност четири лица за участие в организирана престъпна група за изработка и разпространение на неистински парични знаци и български лични документи в страната. Те са задържани за 72 часа, съобщи ръководителят на Специализираната прокуратура Валентина Маджарова. Други двама са обвинени за извършени от тях вторични престъпления.

Снимка: Специализирана прокуратура

Обвинените са задържани на 28 януари 2020 г. при специализирана полицейска операция на ГДБОП под надзора на Специализираната прокуратура, проведена на територията на областите Бургас, Пловдив, Пазарджик, София и Шумен, с участието на агенти на "Сикрет сървис" - САЩ, и съдействието на Европол.

В хода на действията по разследването са претърсени 30 адреса. В подземен гараж на сграда в курортния комплекс "Слънчев бряг" е открита нелегална печатница в момент на производство на неистински банкноти. В помещението са намерени голямо количество готови фалшиви купюри долари и евро, заготовки, холограмни стикери, принтери и др.

При претърсвания в жилището на един от задържаните в Пловдив, са намерени и иззети 2 958 неистински банкноти с номиинал 100 евро и 6815 банкноти от по 50 долара с високо качество, фалшиви български лични карти и празни и талони за правоуправление. 

През 2018 г. в същата сграда в "Слънчев бряг" бе открита нелегална печатница за неистински банкноти. Задържани и предадени на съд бяха четири лица. Част от тях са сред задържаните на 28 януари за участие в същата престъпна дейност.

Снимка: Специализирана прокуратура

"Изключително добре работиха от ГДБОП, работихме на територията на Ямбол. Групата е извършвала дейност по изготвяне на неистински пари - долари и евро. Става дума за печатница, разбита през 2018 г. в Слънчев бряг, в която отново се работи. Мястото е абсолютно идентично, коментира Маджарова.

"Участниците в групата са идентични,включително и осъждани за предходната разбита печатница. Единият е условна присъда, другият е по инстанции", уточни тя.

"Печатницата е спирала дейност в резултат на предходното досъдебно производство за иззети всички пособия", каза още тя.

В хода на разследването е възможно да бъдат привлечени към наказателна отговорност и други лица.

От думите на шефа на ГДБОП главен комисар Любомир Янев стана ясно, че престъпниците са били доста по-предпазливи са в действията си. "Имали са точно изразена йерархия - лидерът не се е виждал с крайните купувачи. Има лица, които се занимават с посредническата дейност.

Снимка: Специализирана прокуратура