Жители на Благоевград се включиха във факелно шествие в подкрепа на жертви на насилие и на жена, нападната пред дома ѝ. Под надслов "Правосъдие на светло: Да спрем насилието над жени!" тази вечер благоевградчани се събраха на улицата пред дома на Стефка Терзийска, която преди два месеца бе нападната с метален прът. Впоследствие полицията задържа 21-годишен мъж за нападението. Според Стефка Терзийска и децата ѝ обаче зад нападението стои поръчител. След нанесения побой жената бе транспортирана за лечение в София, а впоследствие загуби зрението на едното си око.

ВИЖТЕ СНИМКИ >>

Два месеца след нападението физически съм по-добре, стоя на краката си, вече няма да виждам с едното си око, но много по-жестока е психическата травма и това да повярваш, че е възможно някой така брутално да посегне върху живота ти, каза пред журналисти тази вечер Стефка Терзийска.

Тя благодари за цялата подкрепа, която е получила през изминалите два месеца. Идеята на това събитие, което инициирахме, е провокирано от една страна от случая с мен и това, че искаме да изразим апел към институциите, които до момента си свършиха безукорно работата, но искаме нещата да бъдат доведени до своя край и да се осветли кой е истинският поръчител, каза още Терзийска.

Снимка: БТА

Тя допълни, че факелното шествие е израз на подкрепа и към всички жени, които са били на нейно място, но се страхуват да говорят и да се обърнат към институциите.

Снимка: БТА

В подкрепа на нападнатата жена дойдоха десетки жители на града, които шестваха от улица "Илинден", до сградата на Областната дирекция на МВР в Благоевград и оттам до Съдебната палата. Тук сме да изразим подкрепата към Стефка и към всички жертви на домашно насилие, които в последните години са прекалено много, каза пред репортер на БТА Катя Бабунска, която подкрепи протеста тази вечер.

Снимка: БТА

"Надяваме се с днешния протест да кажем "стоп" на насилието и най-вече да има бързи, адекватни и справедливи присъди за всички, които си позволяват да го извършват", допълни младата жена.

Снимка: БТА

В подкрепа на Стефка Терзийска и на пострадалите от насилие хора днес дойдоха и представители на местната власт, сред които общински съветници от Благоевград, председателят на Общинския съвет Радослав Тасков и кметът на Симитли Апостол Апостолов.

Снимка: БТА

Радослав Тасков каза, че присъства в качеството си на гражданин и се надява всички присъстващи да дадат ясен знак, че никой няма да толерира такова насилие, независимо дали става въпрос за криминален случай или за домашно насилие. На въпрос за идеята на Тасков за създаване в Благоевград на кризисен център за пострадали от домашно насилие, председателят на Общинския съвет каза, че в рамките на настоящия мандат ще настоява да бъде създаден такъв център и работата по това ще продължи.

Снимка: БТА

Трябва да показваме съпричастност, ако продължават да се случват такива неща, не говори добре за нацията, каза кметът на Симитли Апостол Апостолов. На въпрос какво общините могат да направя във връзка с центрове за защита на пострадали от насилие, Апостолов коментира, че това е нещо, което общините могат да инициират през националното си сдружение.

Снимка: БТА

"Трябва да има по-голяма съпричастност, за съжаление повече се мисли, когато нещо се случи в нашите общини, а трябва да се подкрепяме всички заедно", посочи кметът.