"Не е лесно да се откраднат половин милион лева, това изисква предварителна подготовка и познаване на пропуските в системата за сигурност". Така Николета Атанасова, председател на Българската камара за охрана и сигурност, коментира пред NOVA случая в Монтана, при който фалшив инкасо служител задигна близо половин милион лева от магазин.

По-рано днес стана ясно, че обирът е извършен на 10 май между 08,50 ч. и 09,05 ч. от хипермаркет в Монтана. Облечен като служител на фирма за инкасо мъж, поискал оборота. Касиерката му ги предала доброволно и той излязъл с 450 000 лева.  Тя се усъмнила, че има нещо нередно, след като мъжът не ѝ дал бележка за получената сума. Според инкасо фирмата, който обслужва обекта, мъжът не е бил облечен с тяхна униформа

"В този случай има пропуски и от страна на охранителната фирма и от страна на клиента - в случая магазина. Охранителната фирма трябва да е подала списък с имената на служителите, които имат право да взимат инкасото. Охранителната фирма е направила график на взимането на инкасото - очевидно е един път в седмицата. За един такъв магазин, който генерира сериозен оборот, един път в седмицата е апетитно за криминалния контингент", заяви Атанасова.

По думите й действията на мнимия инкасо служител говори, че той е бил запознат с практиката на магазина.

"От страна на магазина вероятно са познавали човека - може да е настоящ служител, бивш служител. Предвид на това, че не са го проверили, може би това е практика", коментира Атанасова.

По думите й ако магазинът няма охранител, който да извърши тази проверка, задължението е на касиерката, която трябва да се увери, че предава парите на оторизиран служител.

"Не е изключено и самата касиерка да играе в схемата", заяви Атанасова.

Това е най-големият подобен обир в Монтана от години.