Един от братята на 22-годишния българин, болен от шизофрения, който уби баща им и 12-годишната им сестра, говори пред кореспондента на bTV.

Жертвата - Михаил Андреев, бяга от социалистическия режим в България през 1987 година. В САЩ той сменя името си на Майкъл и продължава занаята на дядо си – правенето на надгробни камъни за православните християни в Ню Йорк. Живее там до преди няколко дни, когато се случва семейната трагедия.

Синът му Стефан Андреев научава страшната новина, докато учи в Американския университет в Благоевград. По това време третият брат - Кристиян, служи в американските военно-въздушни сили.

"Бях в шок, само това... и плаках“, разказа Стефан.

В неделя вечерта най-големият брат Майкъл Андреев-младши, се скарва с бащата. Според щатската полиция скандалът прераства в двойно убийство, като младият мъж намушква с нож фатално баща си и сестра си София.

Свидетел на ужаса става най-малкият брат – 9-годишният Иван. Сега той е под грижите на държавните институции.

„Надявам се скоро да може да е с нас. Но легалната система тук пречи. Позволяват ни да го виждаме, но е трудно за него да разбере какво се случва особено като е без семейството си. Травмиращо е за всекиго“, каза още Стефан.

Той уточни Майкъл е страдал от наследствена болест - тяхната майка и баба им също имали шизофрения.

"Симптомите на Майкъл се влошаваха. Много пъти предупреждавахме баща ни и казвахме на семейството ни, но нищо не се направи. Предупреждавахме, но баща ни беше твърде любящ и прощаващ към Майкъл за всичко, което той правеше, независимо колко е лошо", сподели Стефан.

Роденият в София Майкъл Андреев - старши е искал да бъде погребан в Троян, до гроба на баща му. Там ще бъде погребана и дъщеричката му. Близките ще изпълнят неговата воля.