Доклад с обяснения защо 18-годишната убита Андреа е била сама във фаталната нощ е поискала социалният министър Деница Сачева. Това съобщи тя пред медиите в МС. 

"Но не бих искала отново да говорим и да търсим вина някъде, защото, се съгласете, че социалните работници не могат да знаят във всеки един момент кой български гражданин напуска страната и оставя своите деца. Кампанията за демонизиране на работата на социалните работници понякога ги кара да се притесняват да извършват служебните си задължения. Всичко, което прекрачва определени граници, рано или късно започва да бъде във вреда на обществото и обществените интереси", обоснова искането си Сачева. 

Бащата на момичето е на гурбет в чужбина, стана ясно веднага след престъплението. Майката на ученичката била в друг град, затова се налагало Андреа да спи при чичо си. Във фаталната нощ тя се прибрала сама в дома си, защото у чичо й имало шумен купон и не можела да спи. Светнатият прозорец в стаята й привлича вниманието на местния наркоман и криминален герой Аксел на 17 години. Той пребива момичето с метална пръчка, изнасилва я и наръгва смъртоносно с кухненски нож във врата. След това краде портмонето й и си купува с парите на жертвата вещи. 

След като Андреа е пълнолетна, не е ясно какво ще докаже доклада, коментираха в социалните мрежи изказването на ресорния министър. 

Сачева обърна внимание и на проблема, който сполетя хората с увреждания. Вчера стана ясно, че няма достатъчно лични асистенти, които да ги обслужват. Ресорният министър заяви, че отговорността за това била на БСП и на Мая Манолова, тъй като те настоявали да се приеме законът набързо.

Малко по-рано соцдепутатът Георги Гьоков обвини управляващите, че са проявили безхаберие.

"Това, което се случва в момента, се случва вследствие на Закона за личната помощ, един закон, който беше приет под натиск, чийто инициатор беше г-жа Мая Манолова, да се приемат набързо текстове, по които имаше редица отрицателни становища, в това число и от Министерство на финансите, и от Министерството на труда и социалната политика, включително и от Агенцията за социалното подпомагане. Законопроектът за личната помощ беше внесен от Корнелия Нинова, впоследствие имаше още един законопроект, който беше внесен от „Воля“. Така че това, което се случва в момента, всъщност е резултат от това да приемаме едно законодателство набързо, под натиск, само заради цели, които очевидно не са свързани с това да бъде приет закон, който е справедлив и устойчив", отвърна задочно Сачева.

Тя отново обобщи, че 13 000 души са изключени и вече нямат възможност да ползват личен асистент, тъй като в новия закон от 1 януари право на такава помощ имат само хората с над 90% увреждане.

Министерството обаче разработило програма за грижи в домашна среда, която се очаква да бъде приета до края на месеца и ще осигури още 4 800 асистенти, разкри Сачева.