МВР няма информация обявеният за издирване бивш шеф на столичното следствие Петьо Петров, известен като Пепи Еврото, да е извън страната. В момента всички служби са впрегнати в издирването му, каза пред журналисти служебният вътрешен министър Иван Демерджиев. 

Относно приближения до Петров - Кристиян Христов, който по-рано днес бе задържан от служители на ГДБОП, Демерджиев каза, че това е станало в изпълнение на разпореждане на прокуратурата. По-рано стана известно, че постановлението за арест е по разследването, заради което в понеделник вечерта имаше акция в известен столичен ресторант. 

"Нека прокуратура да обясни, да не мълчи какво се случва. Аз апелирам да разкрие какви са причините за едни или други действия, защото не ние можем да ги обясняваме. Издирва се за извършени престъпления, конкретно информацията отново трябва да ви я даде прокуратурата", заяви Демерджиев.

Вътрешният министър нямал информация и дали Петьо Петров е бил в ресторанта по време на акцията в понеделник. "Не мога да кажа дали има задържани. МВР само връчва призовки или изпълнява постановления. Също така оказваме съдействие за определени процесуално-следствени действия", заяви той.

Демерджиев коментира и интервюто на бившата жена на Петров - Любена Петрова, която каза пред "Антикорупционен фонд", че "редовно през хора" получава заплахи от него", че детето ѝ било "отвлечено" от бащата, въпреки постановление на съда след развода им, както и че никой адвокат не искал да се заеме със случая. По думите на министъра полицията не може да обезпечи бившата жена на Петров да вижда детето. "Странно е да не може да намери адвокат, който да ѝ помогне", посочи още той. 

Министърът на вътрешните работи коментира актуалните теми преди да открие благотворителна изложба в сградата на МВР. На събитието присъства и главният секретар на МВР Петър Тодоров.

Снимка: БТА

На въпрос за искането за свалянето на имунитета на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов министър Демерджиев заяви, че не е той човекът, който да коментира. От една страна прокуратурата е активната страна в това искане, от другата е Народното събрание. Това, което мога да коментирам, е че актовете на прокуратурата за разлика от някои други актове подлежат на съдебен контрол, така че би трябвало да няма безконтролни актове и действия на прокуратурата, добави той.

"Ние не сме активна страна в тези войни, които се водят", каза министърът и отказа да отговаря на повече въпроси по темата, тъй като водещи са от прокуратурата. 

"Отново призовавам МВР да не бъде замесвано във войните нито между различни институции и техни представители, нито вътре в отделни институции. Изпълняваме стриктно законовите си задължения, тогава, когато постановления налагат това. Нищо повече не сме направили."

Относно убийството на в РЮА на Красимир Каменов - Къро, Демерджиев повтори казаното вчера и пред депутатите - за момента надделява версията, че убийците не са българи. Повече информация се очаква след като пратеникът на МВР в Кейптаун, който ще бъде допуснат до разследването, се върне в България в неделя. 

"Данни не мога да изнеса в момента. Работим както по отношение на потенциалните убийци, дотук надделява версията, че те не са българи, така и по отношение на вероятните поръчители".