В Белград вчера бе прострелян 35-годишният Александър Шарац, предполагаем член на бандата "Розовите пантери", известна с кражбите на бижута по света, съобщават сръбските медии.

Инцидентът е станал на паркинга на голям търговски център в Белград. Нападателят изстрелял срещу Шарац два куршума в главата и избягал. Тежко раненият е откаран в болница, където в момента лекарите се борят за живота му.

Според неофициална информация полицията е забелязала нападателя и се е опитала да го настигне. Намерен е пистолетът, хвърлен в близките храсти. Обявена е полицейска акция "Вихър" с участието на цялата белградска полиция.

През 2017 г. Шарац бе арестуван в Милано за обир на бижутерски магазин в Милано, откъдето със съучастник откраднали бижута за няколкостотин евро. Досега той е преживял три опита за убийство, вчера срещу него е стреляно за четвърти път.

От 2002 година престъпната група "Розовите пантери", която се състои предимно от сърби и черногорци, по данни на Интерпол е извършила над 150 обира на луксозни бутици за бижута в целия свят, отмъквайки скъпоценности за над 200 милиона долара. Предполага се, че в бандата има около 60 души. Плячката от обирите "Розовите пантери" продават в Израел, Швейцария, Русия, Италия и Косово.