Птица от застрашения вид "Черен лешояд" е станала жертва на бракониери край Харманли, съобщиха от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП). Екземплярът е бил от програмата за възстановяване на вида в Източните Родопи, изпълнявана от БДЗП, Фондация "По-диви Родопи" и испанската организация GREFA.

Женският лешояд, кръстен Андалусия, беше освободен през ноември заедно с 13 други черни лешояда след шестмесечна адаптация в специално изградена волиера между Маджарово и Ивайловград. Той се е установил в район южно от Харманли.

Една нощ предавателят му е започнал да излъчва съмнителен сигнал. Полевият екип на БДЗП е посетил мястото, като при огледа на района е открил покривни пера със следи от кръв и други улики, които свидетелстват за извършено престъпление, както и следи от автомобил. Предположенията са, че птицата е била застреляна, докато нощува на мястото, от бракониери, ловуващи с фарове или незаконни термални прицели, посочват природозащитниците.

Те са подали сигнал в Районното управление на полицията в Харманли и разследващи полицаи са посетили мястото на инцидента.

Това е поредният случай с убито пернато от световно застрашен вид. В района на Джебел в средата на септември т.г. специално обученото куче Барс откри в околността на града мъртъв с огнестрелна рана египетският лешояд Бояна. През месец май 2020 г. над ловно стопанство "Женда" край Кърджали бе застрелян черният лешояд Ултрон. През септември 2021 г. в района на община Стралджа беше прострелян царски орел. Извършителите и на трите престъпления все още не са разкрити.

Междувременно подобен случай на застрелян през миналата година в Унгария български черен лешояд, от който бяха намерени само предавателя и пера, беше успешно разкрит от Унгарското бюро за разследване - служба, подобна на нашата ДАНС. Извършителите са четирима ловци, срещу които унгарската прокуратура вече е повдигнала обвинения, посочват от БДЗП.

От прородозащитната организация настоявт институциите да положат усилия за разкриване на тези престъпления, както и да се засили контролът за предотвратяване на бракониерството. Необходимо е и да се ускори създаването на специализираното полицейско звено за разследване на престъпленията срещу природата.

Освен при бракониерски лов, защитените видове птици в Източните Родопи нерядко стават и жертва на злоумишлено отравяне.