При мащабна акция на МВР и прокуратурата беше разбита най-голямата регистрирана досега фабрика за нелегални цигари у нас. Акцията е стартирала тази сутрин в района на селата Труд и Ръжево Конаре.

На място бяха премиерът Бойко Борисов, зам. главният прокурор Иван Гешев, директорът на Агенция "Митници" Георги Костов и главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

Задържани са 12 души. Четирима се издирват, единият от които е организаторът на фабриката. По предварителни оценки щетата, която се нанася на бюджета, е 15 милиона лева на месец, предаде БТА.

Фабриката е работила на два обекта. Единият е в района на село Ръжево Конаре, където се е извършвала заготовката на тютюна, а производството на самите цигари е било в специално хале, в землището на село Труд в местността "Кошовете", на изхода за Карлово.  Сградата е нова, построена в началото на годината и оборудвана с машини за цигари, а на кутиите е имало гръцки надписи, тъй като най-вероятно те са били за износ в Гърция. 

Вижте снимки >>

"Това е най-голямата разбита нелегална фабрика за цигари досега. Няма аналог в България!", каза директорът на ОД МВР - Пловдив ст. комисар Атанас Илков.

"Нелегалната фабрика край Пловдив е с огромен производствен цикъл, представлява цял завод и такава досега не сме разбивали. Тепърва ще установяваме дали е била за гръцкия пазар, или за нашия", каза премиерът Бойко Борисов.

Готовата продукция е на стойност около 2 млн. лева, съобщи зам.-главният прокурор Иван Гешев.

Работилите в нелегалната фабрика, са го правили на затворен цикъл. Живеели са буквално в сградата, където са имали спални помещения, кухненски уреди и фитнес, предаде bTV.

Акцията идва ден след като премиерът съобщи, че от началото на година са задържани 11 тона нарязан безакцизен тютюн, а незаконната търговия с цигари за първото тримесечие на 2019 година е с 2% по-ниско спрямо същия период от миналата година.

Миналата година през август полицията в Пловдив разкри четири свръхмодерни фабрики за незаконно производство на цигари в Дупница, Тутракан и Горна Оряховица, както и съоръжение за тютюн край пазарджишкото село Калугерово. Тогава бяха повдигнати обвинения на 23 лица.