През 2023 количеството кокаин, открито в белгийския пристанищен град Антверпен, е достигнал нов връх: открити и конфискувани са били 116 тона кокаин, съобщи белгийският министър на финансите Винсент ван Петегем на съвместна пресконференция с нидерландски официални представители. С това е достигнат нов рекорд, който надхвърля с 5 процента заловените близо 110 тона дрога през 2022 година, уточнява германската обществено-правна телевизия АРД в своя публикация по темата.

Антверпен е най-важното пристанище в Европа за кокаина, идващ от латиноамериканските наркокартели. Освен през Белгия, дрогата влиза в Европа и през Нидерландия и Испания. Наркотиците идват основно от Панама, Колумбия и Еквадор.

Почти 60 тона кокаин в Нидерландия

Ръст на пратките отчитат и властите в Нидерландия, където пристанището в Ротердам играе основна роля. През миналата година в страната са били конфискувани 59,1 тона кокаин.

Обикновено дрогата се пренася в контейнери, например скрита в касетки с плодове. Понякога обаче наркотици биват откривани и в кухини на кораби под ватерлинията. В такива случаи с изваждането им се заемат водолази. Въпреки използването на кучета търсачи и на полицейски водолази, властите предполагат, че само част от изпращаните в Европа наркотици биват откривани още на пристанищата.

И насилието расте

Органите на ЕС сравняват заплахата, която представлява този вид организирана престъпност, с тази от тероризма. В Антверпен и Ротердам често се стига до престрелки и експлозии, тъй като мощните наркобанди се борят за надмощие. Именно трафикът на наркотици стои зад ръста на насилието с огнестрелно оръжие и в двете държави. Сред жертвите е и едно 11-годишно момиченце. Заплахи от престъпни банди дори бяха отправени към белгийския правосъден министър Винсент ван Куикенборн и нидерландския министър-председател Марк Рюте, припомня в тази връзка AРД.

Пристанището на Антверпен е второто по големина в Европа, като по-голямо е само Ротердамското. Те са важен център за претоварване в международната търговия с наркотици. Големи количества дрога се откриват и на пристанището в Хамбург: Само миналата седмица там бяха открити почти 50 килограма кокаин, припомня AРД.

Статията е публикувана в "Дойче веле"