Евгения и Николай Баневи пристигнаха под конвой на летище София с два различни полета от Германия. Мярката е наложена поради изискванията за безопасност на полетите, тъй като на един полет може да се качва само по един конвоиран.

Първо - в 13.22 ч., кацна самолетът от Мюнхен, в който бе Банева. Тя бе с белезници и бе отведена с кола на "Съдебна охрана" в ареста. 

20 минути по-късно се приземи и полетът от Франкфурт, в който бе съпругът й Николай Банев. 

Баневи бяха задържани във френския град Ница в края на октомври след издадена от българските власти европейска заповед за арест. Те са обвинени за данъчни престъпления и пране на пари в химическия завод "Полимери" - Девня.

Вчера главният прокурор Сотир Цацаров съобщи, че на българска територия те ще бъдат арестувани за 72 часа, а след това прокуратурата ще поиска от съда налагането на най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража".

Мерките за неотклонение на семейството ще се гледат в петък. 

"Полимери" АД бе приватизирано от Николай Банев през 1998 г. От 2010 г. обаче дружеството не работи, а 2013-а то е обявено в несъстоятелност. Миналата година съдът потвърди, че трябва да бъдат изплатени и заплати на работници, които са останали с неизплатени възнаграждения. През 2017 г. пловдивската фирма "Хъс" закупи активите на предприятието за сумата от 14,5 млн. лева.

 

Банева бе окована и откарана в следствения арест

Снимка: Bulphoto

Съдебна охрана откарва Евгения Банева

Снимка: Bulphoto

Снимка: Bulphoto