Президентът на Сирия Башар Асад направи паралел между гибелта на един от основателите на хуманитарната организация "Бели каски" Джеймс льо Мезюре и ликвидирането на главатаря на терористичната групировка ДАЕШ ("Ислямска държава") Абу Бакр ал Багдади. Сирийският държавен глава коментира темата в интервю за руски държавни медии.

"И ние знаем, и вие знаете, че те ("Белите каски"), естествено, са част от "Ал Кайда". Смятам, че тези хора, както и ликвидираните по-рано Осама бин Ладен и Ал Багдади - всички те бяха убити преди всичко заради това, че знаеха важни тайни. Те се превърнаха в тежест, след като изпълниха ролите си. (...) Появи се спешна необходимост да се отърват от тях", настоя Асад.

Ключовият помощник на сирийските "Бели каски" бе открит мъртъв в Истанбул в понеделник.  Обстоятелствата около смъртта му били неясни. Твърди се, че е издъхнал вследствие на травми, получени след падане от високо. 

По думите на сирийския президент е невъзможно да се повярва в естествената смърт или самоубийството на Джеймс льо Мезюре: той е бил убит от западните спецслужби воглаве с ЦРУ, така че заедно с него "умря истината", казва Асад. 

"Разбира се, това е работа на специалните служби. Но какви специални служби? Когато говорим за западните специални служби като цяло, за турските и някои други в нашия регион, това не са специални служби на суверенни държави, това са подразделения на главната разузнавателна служба - ЦРУ. Това е тя, наистина... (...) Възможно е основателят на "Белите каски" да е работил усилено върху книга със свои мемоари и за живота си, а това е недопустимо. Това са предположения, но много сериозни предположения", подчерта той.

Междувременно Башар Асад отново обвини САЩ, че крадат петрол от Сирия, като американският "режим" бил сроден с този в нацистка Германия. "САЩ са държава, основана като всеки режим на банди от бандити. Американският президент не представлява страната, той е просто изпълнителен директор на компания, която има съвет на директорите, които представляват други компании, които всъщност притежават страната", убеден е сирийският държавен глава.

Асад вижда разграбването на петрол в Сирия като въпиещ пример за политиката на САЩ Асад вижда разграбването на петрол в Сирия като въпиещ пример за политиката на САЩ.

Американците заграбвали не само петрол и пари, но и права "Белите каски" са хуманитарна организация, която спасява цивилни от развалините на сгради в Сирия.

За смъртта на един от създателите на "Белите каски" и бивш служител на британското разузнаване Джеймс льо Мезюре стана известно на 11 ноември. Той беше намерен мъртъв в градината на къщата си в Истанбул. Според съпругата му в последно време се е чувствал стресиран и е приемал психотропни лекарства.  Турските власти са наложили забрана за напускане на страната на съпругата на бившият британски разузнавач, който бе намерен мъртъв в Истанбул. Джеймс Льо Мезюрие бе основател на псевдохуманитарната организация "Белите каски" в Сирия. 

В рамките на разследването на смъртта на Лю Мезюрие неговата съпруга Ема Хедвиг Кристина Уинберг, която е шведска гражданка, е била разпитана за втори път вчера в полицията. Тя е била помолена да разкаже отново всичко, което се е случило в нощта преди смъртта на съпруга й, и са й били зададени въпроси във връзка със 7 електронни устройства, включително компютър, таблет и мобилни телефони, намерени в дома им. Съпругата е давала показания вчера в продължение на близо три часа, като й е наложена забрана да напуска страната до приключване на разследването. Отбелязва се, че тази мярка не означава, че жената е "заподозряна" по случая, а мярката е предприета, тъй като разследващите може отново да се обърнат към нея за показания.

Телевизия НТВ посочва, че отговорни представители на полицията разглеждат случая със смъртта на Льо Мезюрие като "самоубийство" и отбелязва, че се проучват заключения на лекари и документи от болница, към която Льо Мезюрие се е обърнал заради психологически проблеми. При първите си показания пред полицията в понеделник съпругата бе казала, че мъжът й е употребил сънотворно и че тя самата е спяла, когато е станало всичко. Тя бе съобщила също, че заради разстройство в резултат на прекомерен стрес, съпругът й е приемал сънотворни и други лекарства.

Организацията "Белите каски", създадена през 2014 г., е съставена от доброволци, които работят в райони на Сирия, контролирани от бунтовниците. Те помагат за спасяването на оцелели от бомбардирани сгради, участват в гасене на пожари и оказват първа помощ, отбелязва ДПА. "Белите каски" са обвинявани от сирийския режим и от неговия съюзник Русия, че подкрепят бунтовниците в зоните, в които се намесват.