35 годишен мъж от айтоското село Карагеоргиево, подготвящ извършването на сделка с незаконно придобити културно - исторически ценности, е задържан в резултат на специализирана полицейска операция, проведена от служители на отдел "Криминална полиция" при ОДМВР - Бургас и Районно управление - Айтос. Намерени и иззети са множество старинни монети и предмети, част от историческото наследство на България.

Снимка: МВР

При извършените действия по разследването в обитавания от мъжа дом, разположен в с. Карагеоргиево, са открити и иззети близо 350 старинни монети и предмети, носещи белезите на движими културно - исторически ценности, датиращи от периода Рим, Древна Гърция и Византия. Същите са оценени на значителна парична равностойност. Намерени и иззети са и два метал-детектора, с които вероятно са откривани старинните артефакти.

Снимка: МВР

В резултат на предприетите своевременни полицейски действия е предотвратено незаконното трафикиране и безвъзвратно загубване на артефактите - част от културното наследство на България.

Мъжът е задържан за срок до 24 часа, като по случая е образувано досъдебно производство.