Районната прокуратура в Добрич привлича към наказателна отговорност лекар от хирургичното отделение на болницата за разпространение на материали със сексуална експлоатация на деца, съобщиха от Апелативната прокуратура във Варна.

Д-р Артур Полшиков беше задържан рано тази сутрин в дома му от служители на сектор "Борба с организираната престъпност", след като е бил засечен да разпространява порнографски материали от болницата по време на нощни дежурства.

Престъпната дейност на хирурга е била установена от отдел "Киберпрестъпност" в Главна дирекция "Борба с организираната престъпност", след като е засечен IP-адрес, от който се теглят и разпространяват файлове, представляващи сексуална експлоатация на деца - някои на видима възраст под 14 години.

Адресът се оказва на отделение в болницата. По работните графици в отделението и списък на лицата с достъп до Wi-Fi мрежата на болничното отделение като извършител е установен хирургът.

Престъплението е извършвано в периода от 2 октомври 2019 до 29 февруари тази година чрез интернет, като лекарят е използвал електронна система, чрез която разпространил порнографски материали с размер над 16 терабайта. При претърсване в дома му и в служебния му кабинет в болницата са иззети три лаптопа. На тях разследващите са установили 1.21 терабайта изтеглени порнографски материали и разпространени над 16 терабайта, допълват от пресслужбата.

Лекарят, който е с двойно гражданство, е от девет години в България. По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по член 159, алинея 4, във връзка с алинея 2 от Наказателния кодекс, извършено като продължавано деяние. Районната прокуратура е наложила на хирурга забрана да напуска страната и парична гаранция в размер на 1000 лева.