25-годишен мъж от Кричим е с повдигнато обвинение за извършени кражби на пари, вещи на пациенти и мобилни апарати, използвани за нуждите на болнично Covid отделение и спешен Covid кабинет в пловдивско ДКЦ, съобщи БНР.

Сигнали за кражбите са подадени в период от една седмица, а болничното заведение и лечебният център се намират на територията на Второ и Четвърто РУ. Извършителят е задържан в ареста.

Изяснен е и механизмът, по който са извършени кражбите. Мъжът се представил за пациент, нуждаещ се от помощ, посещавайки спешен COVID кабинет в ДКЦ, използвал по-трудната подвижност на лекаря, облечен в предпазни средства, и извършил кражба на мобилен телефон и пари в момент на невнимание.

За да се добере до коронавирусното отделение в една от пловдивските болници, мъжът методично събирал информация за неработещи камери и слабости при пропускателния режим на медицинските специалисти.

В хода на работа разследващи са установили, че, влизайки в отделенията, той крадял оставени без надзор по-ценни вещи. Сред потърпевшите има и пациенти, които след изтичане на карантината се очаква да подадат своите сигнали.

Мъжът е стар познайник на полицията по линията с множество криминални прояви. Срещу него има повече от 15 заявителски материала за кражби, регистрирани само през последните 2 години. Последният му арест е в края на миналия месец.

Досега той е признал за три кражби в Covid отделения.