Задържан е заподозрян за стрелбата по-рано днес в холандския град Утрехт, съобщи "Ройтерс". Това е издирваният Гьокен Танъш, чиято снимка бе разпространена от полицията. Веднага след това бе понижена и степента на терористична заплаха в страната.

Все още не се съобщават подробности. Не се знае къде е арестуван Танъш, нито дали задържането е минало без стрелба. По-рано бе съобщено за провеждана масирана полицейска акция за издирване на заподозрения турчин.

Според последните информации, турчинът е стрелял срещу своя родственица в трамвая, вероятно поради възникнал спор между тях. След това той е прострелял и хора, опитали се да помогнат на жената. Това прави съмнително определянето на случилото се като терористичен акт, но за изключването на тази възможност ще трябва да се произнесат властите в Холандия.

Танъш по-рано е бил задържан от правоохранителните органи на кралството по подозрения във връзки с терористичната групировка "Ислямска държава", съобщава турската редакция на Би Би Си, позовавайки се на турски предприемач, живеещ в Утрехт.

"Преди няколко години той беше задържан по подозрения във връзки с "Ислямска държава", но след това го пуснаха. Той не беше част от турската общност (в Холандия), а по-скоро беше самотник", твърди цитираният източник.

 

Утре знамената във всички държавни учреждения ще бъдат спуснати наполовина в знак на траур, съобщи премиерът на Холандия Марк Рюте . Ситуацията обаче няма да засегне провеждането на изборите за съвети на провинциите, планирани за 20 март.

Министърът на вътрешните работи Ферд Граперхаус заяви, че е прекалено рано да се каже дали заподозреният е имал терористичен мотив, но призна, че той има криминално досие. Министърът предупреди да не се избързва с предположенията за мотивите, като заяви, че е важно независимото разследване да проучи уликите.

"Да, заподозреният е познат на министерството на правосъдието. Той има криминално досие. Това е всичко, което знаем. Не мога да дам повече подробности", каза министърът. Местни медии съобщиха, че срещу лицето са били повдигани различни обвинения няколко пъти през последните години - от опит за убийство до дребни кражби в Утрехт и околностите, а само преди две седмици мъжът отново бил в съда по обвинения за изнасилване на жена през 2017 г.