Варненски участник в телефонни измами е задържан на ГКПП "Дунав мост" при полицейска спецоперация при опит да напусне страната, съобщиха от МВР. 

Полицейската операция е проведена на 29 март в рамките на разследване от служители на сектор "Измами" при ГДНП, заедно с криминалисти от сектор "Престъпления против собствеността " в ОДМВР - Варна и сектор "Противодействие на криминалната престъпност" в ОДМВР - Русе.

Мъжът - 52-годишен жител на Варна е арестуван на ГКПП-Русе Дунав мост при опит да напусне страната. При обиск у него е открита голяма сума в чуждестранна валута, която по първоначална информация е от последно осъществена измама на територията на морската столица.

Според данните до момента мъжът е съпричастен към общо шест телефонни измами, извършени в периода от 13 до 29 март 2024 г. в района на областния град.

Задържаният е привлечен като обвиняем и задържан за срок до 72 часа. Провеждат се процесуално - следствени действия по документиране на престъпната му дейност. Работата продължава под надзора на Районната прокуратура във Варна, допълват от МВР.

От полицията отново алармират, че участниците в измамните телефонни схеми продължават да прилагат различни сценарии при престъпната си дейност. Често звънят на стационарни номера, основно на територията на големите областни градове. Възползвайки се от моментното въздействие , жертвите биват убеждавани да предоставят пари или ценности - сигурен знак, че това именно е измама.