Полицията в Долна Митрополия задържа убиец на три домашни кучета. Мъжът е застрелял малко след полунощ в неделя и трите животни, собственост на негова съседка.

Стопанката им е подала сигнала за престъплението на тел. 112. Две от кучетата, които са били вързани, са починали на място. Третият домашен любимец е все още жив, но ранен.

Екип от полицейски служители на РУ - Долна Митрополия е запазил местопроизшествието, извършен е оглед от разследващ полицай и ветеринарен лекар.

Установено е било, че кучетата са застреляни са с въздушна пушка - нерегистрирана в МВР. Оръжието е предадено доброволно от извършителя. Кучетата пък били без документи.

По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл.325 "б" , ал.1 от НК, а работата продължава от разследващ полицай.

Текстът в закона гласи, че човек, убил или тежко и трайно увредил гръбначно животно, се наказва със затвор до 3 години и глоба от 1000 до 5000 лева глоба. До момента практиката у нас показва, че извършителите на убийства на кучета или котки обикновено биват осъждани условно, а най-вече отнасят глоба.