Две момчета на по 15 години, ученици от Пловдив, са арестувани днес във връзка с подадени множество имейли със заплашително съдържание от сряда насам до различни институции и училища в страната, съобщи главният секретар на МВР главен комисар Петър Тодоров пред журналисти пред Шесто полицейско управление в града, където са задържани младежите.

Момчетата обясняват, че са искали да регистрират група, да спечелят много последователи и това да им донесе печалба, коментира главният секретар.

От прокуратурата съобщиха, че деветокласниците са авторите на съобщения, изпратени на 27 и 31 март до няколко публични имейл адреса, включително и до ГДБОП, за поставени взривни устройства в училища в Пловдив и други градове в страната. Писмата са изпратени от електронна поща, регистрирана при доставчик на електронни съобщителни услуги извън територията на България. Днес следобед спецполицаите първо задържаха единия 16-годишен младеж, а малко по-късно и неговия приятел, с който са пращали имейлите.

Бащата на единия задържан 15-годишен младеж в Пловдив заяви, че не е подозирал за фалшивите сигнали за бомба, които е изпращал сина му.

"Дойде полицията, провери му лаптопа и го задържа за 24 часа. Няма да му се карам, защото още е дете. Ще поговоря с него, че това не е редно", разказа бащата Хамид Шихаб пред NOVA.

Семейството живее на метри от 6 РУ в Пловдив. Родителят чакаше за информация пред сградата на районното с адвоката на семейството.

Има още едно лице, арестувано в Пловдив за заплашително съобщение към едно училище в града. Той е пълнолетен, криминално проявен, съобщи още комисар Тодоров.

Задържаният е 23-годишен. На 30 март чрез обаждане на тел. 112  от улична телефонна кабина е предал невярно повикване за тревога, а именно, че в Професионална гимназия по транспорт и строителни технологии "Гоце Делчев" в Пловдив, е поставено взривно устройство - бомба, съобщиха от прокуратурата. Не е установена връзка до този момент с учениците от Пловдив.

Срещу задържаните са образувани досъдебни производства, като ще им се търси наказателна отговорност по чл. 326 за неверни съобщения. Законът предвижда до пет години лишаване от свобода и глоба от 5 до 15 хиляди лева.

По думите на главния секретар на МВР след понеделник и вторник, когато бе установена хакерска атака от източник извън България, от сряда нататък подаването на сигнали е станало заразно и доста лица са се увлекли по тази тенденция. Всички те са установени благодарение на дирекция "Киберсигурност", подчерта Тодоров.

Освен арестуваните 17-годишни в София вчера, има още три случая в страната на непълнолетни, които са задържани за изпращане на заплашителни имейли, каза Тодоров. По думите му арестуваните са общо около осем лица.

Изборният ден и местата за гласуване са проверени и са под охрана, няма никаква заплаха за гражданите, посочи главният секретар.

Над 1000 са подадените сигнали за купуване на гласове като 600 са оперативни, а над 400 са от явни източници. Във всички области има много получени сигнали, включително и днес. Над 100 са задържани от началото на кампанията за търговия с вот, а образуваните досъдебни производства са 120, съобщи още главен комисар Тодоров.