Четирима български моряци бяха арестувани с кокаин за близо 40 млн. долара край Западен Кейп в Южна Африка. Те били на български риболовен кораб, боядисан в цветовете на родния трикольор - бяло, зелен, червено. На борда имало още шестима души от Мианма, които също са арестувани, съобщи bg-voice.

Според информация от полицията в Слданя, дрогата е била скрита в три отделения на риболовния кораб. Скъпият наркотик е бил разпределен в близо 1000 пакета.

Още снимки от полицейската акция ВИЖТЕ ТУК>>

Говорителят на полицията в Западен Кейп Бриг Потелва заяви, че акцията е била планирана. Те са имали информация, че риболовния кораб с дрогата ще пристигне и ще използва пристанището за гара разпределителна, от която да прехвърли наркотиците към вътрешността на страната.

Комисарят от Националната полиция генерал Кела Ситоле похвали служителите си и заяви, че "е сигурен, че всички арестувани ще получат справедливи присъди".

"Това е един голям удар срещу трафика на дрога. Страната ни и улиците ни не трябва да се използват за разпространение на наркотици", каза Ситоле.

БТА днес съобщи за още един случай, свързан с българин и дрога. Сръбската гранична полиция арестува в граничния град Шид 47-годишен български гражданин и 41-годишен македонски гражданин по подозрение, че се опитали да изнесат контрабандно от страната 171 таблетки психоактивна субстанция, предаде Танюг. Двамата са заподозрени в неразрешено притежание на упойващи вещества, съобщи Полицейското управление в Сремска Митровица. Двамата заподозрени, срещу които са подадени наказателни искове, ще бъдат изправени пред прокуратурата в Шид.