Специализираната прокуратура, ГДБОП и ОДМВР-Видин, Дирекция "Жандармерия" в МВР извършиха действия по разследване на организирана престъпна група за трафик на хора с цел просия (предимно в Кралство Швеция), лихварство, както и пране на пари. В хода на акцията бяха задържани 9 души, български граждани от цигански произход. Някои от арестуваните имат роднински връзки. Основно задържаните са от село Дреновец. При разследването са претърсени 9 адреса.

Пред журналисти зам.-главният прокурор Иван Гешев уточни, че групата е работила основно в Швеция, като членовете ѝ са извеждали социално слаби хора от страната, които да просят в шведската държава. До този момент няма информация дали в просията са били включени и деца.

Иван Гешев обясни, че парите, които са събрани от задържаните, са инвестирани в къщи и в скъпи коли, които вече са иззети от разследващите органи.

"Ангажирали сме ДНСК и НАП за проверка на имуществото им", добави той. Ангажирали сме НАП, които ще извършат проверка на придобитото от лицата в оглед на техните приходи. Съмнявам се, че могат да бъдат доказаните тези приходи". Съмнявам се, че с ТЕЛК, със социално помощи и без да имаш нито един работен ден, можеш да строиш такива сгради и да придобиваш тези коли", допълни той.

Специализираната прокуратура е работила по случая от 2-3 месеца. По думите на зам.-главния прокурор разкриването на групата е в следствие на добре свършена работа на областната дирекция на МВР във Видин.

В началото на следващата седмица Специализираната прокуратура и ГДБОП ще дадат подробна информация за случая.