Окръжна прокуратура - Пловдив привлече като обвиняеми двама полицейски служители - началникът на Трето РУ в града Самуил Хаджиев и Атанас Качаков от същото районно управление, съобщи БНТ. Поводът - на 5 април в пловдивското село Болярци те са се опитали да откраднат наркотични вещества - около 500 килограма марихуана от обект на фирма, която я произвежда законно. Обвиняемите са се възползвали от служебното си положение.

Началникът на Трето полицейско управление е обвинен и за това, че е склонил полицаи да извършат незаконно претърсване и изземване в база на пловдивска фирма и е образувано досъдебно производство, без да са налице законови основания и въпреки изричните указания на Районна прокуратура - Пловдив.

Освен това Качаков и още двама задържани от криминалния контингент са обвинени, че са отвлекли 28-годишен мъж. Единият по данни на източници на "24 часа" е Даниел Димитров, а вторият е с инициали С.И. Те, заедно с Качаков, са отвлекли 28-годишен мъж, като са проявили особене жестокост. Според разследването отвличането е свързано с дрога. С.И. е привлечен като обвиняем и за държане и разпространение на високорискови наркотични вещества - 23,2 г амфетамин и 7,7 г марихуана.

Най-тежкото предвидено от закона наказание за обвиняемите Атанас Качаков, Даниел Димитров и С.И., е това за отвличане - от 10 до 20 г. лишаване от свобода или доживотен затвор. Полицейският шеф Хаджиев го грозят от 3 до 8 г.

7 полицейски служители бяха задържани от "Вътрешна сигурност" в сряда по подозрение за "чадър" на криминалните среди в Пловдивско. Другите петима заподозрени полицаи явно са били пуснати от ареста, тъй като в съобщението на държавното обвинение засега няма данни за обвинения срещу тях.

Утре се очаква Окръжна прокуратура - Пловдив да внесе искане в съда за определяне на мярка за неотклонение "задържане под стража" за четиримата обвиняеми.