Неутрализирана е престъпна група, доставяла и разпространявала наркотици на територията на Русе, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Акцията е реализирана от антимафиотите от териториалното звено "Борба с организираната престъпност" в крайдунавския град. Претърсвания са извършени на седем жилища и един автомобил. В условията на неотложност е проверен и адрес в Приморско. Намерени и иззети са 30 г хероин, близо 2 г метамфетамин, везна и около 10 мобилни телефона.

В хода на операцията по пресичане на престъпната дейност за срок до 24 часа задържани трима мъже от Русе - на 34, 25 и 26 години. Изяснено е, че групата е действала от март 2018 г., като същия месец е започнало и наблюдението й. Според събраните до момента данни групата е доставяла и разпространявала хероин и метамфетамин във формата на кристал.

По случая е образувано досъдебно производство. Разпитани са 11 свидетели, двама от тях - от съдия от Специализирания наказателен съд - София. На двама от задържаните са повдигнати обвинения за участие в организирана престъпна група, занимаваща се с доставка и разпространение на наркотици. С постановление на прокурор мерките им за задържане са удължени до 72 часа, а впоследствие, с решение на съда, са им наложени постоянни мерки за неотклонение.

Установено е и участие на още двама души - на 50 и 43 години - задържани по други досъдебни производства на Окръжна прокуратура - Русе.