Групата заподозряна в извършването на телефонни измамници, която бе разбита при спецоперация в град Левски, е действала от началото на 2018 година. Тя е работела предимно от територията на Румъния. Измамниците са използвали карти на мобилни оператори от северната ни съседна страна и за първите седем месеца на тази година са "ужилили" над 450 души.  Жертвите им са били основно възрастни жители на София, съобщиха от прокуратурата и МВР.

Прокурор Сийка Милева, зам.-директорът на ГДНП старши комисар Николай Хаджиев, наблюдаващият прокурор Евгения Деянова и началникът на сектор „Измами“ в ГДНП главен инспектор Златка Падинкова дадоха брифинг за разбитата банда за ало измами в град Левски

Снимка: МВР

Това е една от най-големите групи за телефонни измами, съобщи на брифинг в ГДНП прокурор Сийка Милева.

Престъпната група бе неутрализирана при специализирана операция на 30 август, при която бяха задържани 7 души от град Левски и един от столицата. На всички са повдигнати обвинения, съобщи говорителят на Специализираната прокуратура прокурор Сийка Милева.

Ало-мафията е действала от началото на 2018 година. Обвинените са се представяли за полицейски служители по телефона и са искали съдействие за залавяне на престъпници от жертвите.

"Групата е действала на територията на цялата страна, но прави впечатление, че за периода на воденото разследване основно измамените бяха жители на столицата, като разбира се, има данни и за други населени места, но основно за концентрацията на тази група интерес представлява София, като включително на един от адресите беше намерен част от телефонен указател на София", каза началникът на сектор "Измами" в Националната полиция Златка Падинкова.

За първите седем месеца на тази година престъпната група е измамила над 450 души.

Открити златни монети при обиските

Снимка: МВР

Прокурор Милева уточни, че при обиските са открити множество мобилни телефони и SIM карти, включително румънски, както и голяма парична сума и различни ценности. Членовете на групата са проявили особена изобретателност, криели телефоните в тухли, а сим картите в дистанционно за телевизор. При едно от претърсванията полицаите са открили в дупка, прокопана в зимника, 35 златни пендари и монети.

Снимка: МВР

"Тези хора нямат нито един ден трудов и осигурителен стаж, въпреки това са демонстрирали добър начин на живот", коментира прокурор Милева. Ръководителят на престъпната група също е установен. Всички задържани са с криминално минало, а през годините са били осъждани за различни престъпления, сред които кражби, измами и др.

При ало-измамниците са намерени още и осем луксозни автомобила. Прокуратурата е изчислила, че ежедневните разходи на един член на групата се равнявали на една минимална пенсия. Ето защо са разпоредени данъчни ревизии и проверки на ДНСК дали жилищата на обвинените и строителните книжа, с които са построени са законни.

Един от задържаните дори се е подвизавал в социалните мрежи с прякора "Васко Богатия".

Хора от всички нива на бандата са заловени, каза още Златка Падинкова. Тя посочи, че едно от мулетата било наето по обява за работа в куриерска фирма. Обещано му било 10% от сумата, която пренася от една място до друго.

Анализът на жертвите показва, че те се предимно възрастни хора и живеят отдалечено или напълно откъснато от своите близки, каза още наблюдаващият прокурор по делото Евгения Деянова. Току-що завършили 18 години младежи също били под прицела им.

Утре спецпрокуратурата ще поиска постоянна мярка "задържане под стража" за всички осем заподозрени.

Заместник-директорът на Националната полиция Николай Хаджиев отчете намаление на телефонните измами в последните месеци.

"От началото на годината са извършени 459 престъпления спрямо 688 за същия период на миналата година, което е с 33% намаление. Процентът на разкриваемост за първите 7 месеца на тази година, то е 23 спрямо 14 за миналата година", каза старши комисар Николай Хаджиев- заместник директор на Националната полиция.

Открити накити при обиските

Снимка: МВР