Акции срещу купения вот и битовата престъпност се провеждат в Благоевград, Бяла Слатина и Горна Оряховица. До момента са задържани общо петима души.

Трима души са задържани към момента на различни адреси в Благоевград, казаха от Областната дирекция на МВР в Благоевград, цитирани от БТА.

В акцията, която започна в ранните часове на деня, участват около 30 полицейски служители от ОДМВР - Благоевград, в това число и служители на жандармерията.

По информация на БНТ в Бяла Слатина също се извършват проверки във връзка с това дали има нарушени избирателни права на гражданите. Към момента има едно образувано досъдебно производство, съобщи Пламен Нанков - началник на "Охранителна полиция". Очаква се там властите да проверяват и за незаконна сеч.

Трима са задържани за притежание на наркотици, а един за кражба тази сутрин и в Горна Оряховица, добавя БТА. Установени са и две лица за общодържавно издирване в хода на Специализирана полицейска акция за противодействие на конвенционалната престъпност, която се провежда във Великотърновска област, съобщи пред журналисти гл. инсп. Мариян Лонгинов, началник на полицейското управление в Горна Оряховица.

В хода на операцията се проверяват и сигнали за търговия с вот, засега са постъпили 5 сигнала, които след проверка от прокуратурата са се оказали неоснователни. Полицейската операция продължава. Очаква се днес да бъдат финализирани резултатите по преписки за няколко повредени автомобила, както и за кражби на електрически мотори и мобилни телефони. Пет контролно-пропускателни пункта са разкрити на входовете и изходите на Горна Оряховица. Там се проверяват водачите на всички автомобили за употреба на алкохол и наркотични вещества. До момента е установен един водач, управлявал автомобил с 1,14 промила алкохол.

Акция срещу битовата престъпност и превенция на престъпленията, свързани с политическите права на гражданите се провежда и в Бургаско, съобщиха от Областната дирекция на МВР-Бургас, цитирани от БТА.

Извършват се проверки в търговски обекти, практикуващи т.нар. "продажби на версия", заложни къщи, фирми, търгуващи с дърва за огрев, сборища на активния криминален контингент и др.

До момента по сигнал за незаконен дърводобив, лихварска дейност и корупционни практики при осъществяване на търгове за дърводобив, в населено място, разположено на територията на община Сунгурларе, е задържано едно лице.

Преди дни, след сигнал за извършено престъпление против политическите права на гражданите, бяха задържани двама мъже от Петрич.

Акцията в област Благоевград започна преди седмица от района на Разлог.