Над 46 кг хероин и 13 кг амфетамини са иззети при специализирана операция, проведена на териториите на Хасково и Благоевград, под ръководството на прокуратурата. Подробности за проведеното разследване съобщиха днес на брифинг окръжният прокурор Иван Стоянов и директорите на двете областни дирекции - ст. комисар Ангел Цанков и ст. комисар Николай Хаджиев.

Снимка: МВР

Спецакцията е осъществена вчера по обяд на територията на Хасково след оперативна информация, подадена от криминалисти на ОДМВР-Благоевград - след няколко месечно разследване, те стигнали до данни за наличието на наркотика в Хасково. В хода на предприетите под ръководството на прокуратурата действия е проверена гаражна клетка в жилищния квартал "Орфей".

На място са установени двама мъже - на 46 г. и 47 г., както и пакети с кафяво прахообразно вещество с тегло 46,52 кг. В рамките на разследването е установено, че високорисковата дрога е била пренесена от Турция през ГКПП "Капитан Андреево" с карго камион на фирма, укрита в 10 топа плат. Стойността му по цени на съдебната система е за над 5,5 млн. лева. По думите на ст. комисар Комисар Цанков, двамата задържани са създали условия за придобиване и пренасяне на хероина до България и до последващото му разпространение.

Снимка: МВР

Мъжете са с криминално минало, разпитани са и са им повдигнати обвинения. С постановление на Окръжна прокуратура им е наложена мярка за неотклонение задържане под стража за срок до 72 часа по образуваното досъдебно производство. Държавният обвинител уточни, че за това престъпление законът предвижда от 15 до 20 години затвор и глоба от 200 до 300 хиляди лева.

Снимка: МВР

В рамките на операцията са извършени и процесуално-следствени действия в благоевградското с. Тополница, където са задържани 5-има мъже с 13 кг амфетамин и 46 грама хероин, уточни ст. комисар Хаджиев .

Работата по документиране на престъпната дейност продължава. Разследването работи и по посока събиране на доказателства за евентуална съпричастност и на други лица към извършеното престъпление.

Снимка: МВР