24-годишен мъж е задържан и обвинен за грабеж и убийство на 74-годишния мъж в старозагорското село Дъбово, съобщиха на брифинг Дичо Атанасов, окръжен прокурор на Стара Загора и старши комисар Стоян Стоянов, директор на МВР-Стара Загора.

На 5 декември в 18,17 ч., в Районно управление на МВР - Казанлък е получено съобщение от 50-годишен мъж, че е открил баща си мъртъв на земята до входната врата на къщата му, а по лицето му е имало кръв. Тялото е намерено пред остъкленото предверие, водещо към стаите на дома, като едно от стъклата на вратата е било счупено.

При проведените първоначални действия по разследването е установено, че по тялото на жертвата имало травматични увреждания и смъртта е настъпила вследствие на кръвозагуба. По случая е образувано досъдебно производство по описа на Районно управление на МВР - Казанлък за умишлено убийство, като надзора на разследването е осъществяван от Окръжна прокуратура-Стара Загора.

След активни оперативно-издирвателни мероприятия, в рамките на 24 часа е установен евентуалният извършител на убийството – 24-годишният И.К. от Дъбово. Установено е, че убийството е извършено два дни по-рано, като убиецът е ограбил жертвата си. Младият мъж е взел 20 лева и мобилен телефон.

Вчера извършителт е привлечен в качеството на обвиняем. Тъй като извършеното деяние представлява тежко умишлено престъпление по смисъла на чл.93, т.7 от НК, за което се предвижда наказание лишаване от свобода от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна и предвид факта, че съществува реална опасност И.К. да се укрие или да извърши друго престъпление, той е задържан с постановление на Окръжна прокуратура - Стара Загора за срок от 72 часа.

В този срок предстои внасяне на искането в Окръжен съд-Стара Загора за вземане на мярка за неотклонение. „задържане под стража” спрямо него.