Граничните полицаи са предотвратили над 158 000 опита на незаконни имигранти да влязат нелегално на територията на България за първите 9 месеца на годината, съобщиха от пресцентъра на МВР. За сравнение през същия период на миналата година предотвратените опити са над 115 000. 

От ведомството уточняват, че е възможно част от самостоятелно завърналите се във вътрешността на Турция мигранти, след като са установили български патрули по линията на границата, да са направили повече от един опит за преминаване на наша територия.

1242 граждани на трети страни са задържани при незаконно влизане в България през 2023 г. Продължава да се наблюдава устойчивост по отношение на националностите на задържаните нелегални мигранти, сред които преобладават граждани на страни от Близкия изток и Северна Африка, допълват от МВР.

Най-много от задържаните за нарушаване на държавната граница на вход са от Сирия - 629, Мароко - 200, Афганистан - 199, Ирак - 80.

От 1 януари до 30 септември т.г. при опит за незаконно преминаване на границата на изход от страната са задържани 1968 граждани на трети страни. Гражданите на Афганистан, Сирия и Мароко формират основния дял на задържаните. Най-натоварена на изход през периода остава българо-сръбска граница, където са задържани 88% от лица, предприемащи опити за нелегално преминаване.

Със 108% е увеличението на задържаните във вътрешността на страната през юни, юли, август и септември 2023 г. - 8364 незаконни мигранти. През същия период на 2022 г. те са 4013.

С 31% е нараснал броят на образуваните досъдебни производства срещу организатори на незаконна миграция, с 15% повече са обвиняемите за тази престъпна дейност в сравнение с летните месеци на миналата година.