Взривът и последвалият пожар мина в Казахстан на групата "АрселорМитал" са коствали живота на 46 миньори, предаде Франс прес, като се позова на съобщение на казахстанските власти. След издирвателни операции са били намерени части от тялото на последната жертва.

Това е най-смъртоносният инцидент в мина в бившата съветска република, откакто тя обяви независимост. Взривът стана нощта на петък срещу събота в мината "Костенко" в град Каранганда в централата част на страната. След трагедията казахстанското правителство и "АрселорМитал" обявиха, че са постигнали споразумение за национализиране на казахстанския филиал на световния стоманодобивен гигант.

Компанията, базирана в Люксембург и ръководена от индийския бизнесмен Лакши Митал, редовно е критикувана от властите на Казахстан, които казват, че тя не спазва стандартите в областта на опазване на околната среда и трудовата безопасност. В страната имаше няколко инцидента в мини на компанията.

"Компанията не изпълни задълженията си. Ние финализираме споразумението за тансфера на "АрселорМитал Темиртау" (казахстанския филиал на гиганта) в полза на Казахстан", заяви днес казахстанският премиер Алихан Смаилов.

В момента на взрива, засегнал два километра от мината, в нея е имало 252 миньори. 206 са успели да излязат на повърхността.

"Тази трагедия е директно свързана с нарушаване на сигурността в индустрията. Вината е преди всичко на ръководството на компанията", заяви премиерът. Синдикатите пък призоваха за по-стриктен контрол от страна на правителството.

От разпадането на СССР през 1991 г. около 200 миньори в Казахстан са загинали, като повечето от тях в обекти на "АрселорМитал", навлязъл в страната през 1995 г. и експлоатиращ петнайсетина завода и мини в центъра на бившата съветска република, която е богата на природни ресурси.