60-годишна жена пострада тежко при пожар в 6-етажна жилищна кооперация в Ботевград, съобщиха от Областната дирекция на МВР-София.

Сигналът за пламъците е постъпил на тел. 112 малко преди полунощ снощи. Незабавно към адреса били насочени служители на РПУ-Ботевград, РСПБЗН-Ботевград и Спешна помощ, както и допълнителни екипи на полицията и пожарната от Правец.

С оглед своевременното извеждане на обитателите на 6-етажната сграда в акцията се включили и полицейски служители, които не били пряко ангажирани със случая - те звънели на вратите на апартаментите и съдействали на хората бързо да излязат навън.

По първоначални данни огънят е възникнал от електрически радиатор в един от апартаментите. При опит да потуши пламъците обитателката е получила изгаряния. 60-годишната жена е настанена в реанимацията на столична болница с опасност за живота. Пожарът е потушен в рамките на два часа, няма данни за други пострадали граждани. 

Общо 42 пожара са загасени в страната през изминалото денонощие, съобщиха от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (ГДПБЗН). Екипите на пожарната са реагирали на 339 сигнала за произшествия.

При пожарите за денонощието са загинали трима души. Мъж на 59 години е загинал при пожар в апартамент във Варна. При пожар в къща в село Сломер, област Велико Търново, е загинала жена на 92 години, а при пожар в къща в село Средец, област Стара Загора, е загинал мъж на 75 години. 

Общо 21 от пожарите са с материални щети, като 16 от тях са били в жилищни сгради. Другите 21 пожара са без нанесени материални щети.

За изминалите 24 часа са извършени 287 спасителни дейности и помощни операции, от които три при катастрофи. Останалите 281 сигнала са били за оказване на техническа помощ на други структури на МВР - отстраняване на опасни предмети, оказване на съдействие на граждани.