Специалната платформа, на която са инсталирани уредите за разтоварването на втечнения карбамид в заседналия кораб "Вера Су" край Камен бряг, вече е на метри от плавателния съд. Тя е снабдена с помпа за източването на втечнения азотен тор и хидравлика за отварянето на капаците на хамбара.

Работата ще върви денонощно. Причините за това са две - хидравликата на кораба е наводнена и няма възможност да се отварят и затварят капаците, които пазят товара, а освен това екипите имат около два дни подходящо време, за да прехвърлят торовете.

Очакването е операцията да е сложна и трудна. Платформата, на която е инсталирано цялото нужно оборудване, ще се закрепи за дъното, а общо четири баржи ще поемат товара.

Вчера екипи на "Морска администрация" извършваха подготвителна дейност, за да стабилизират кораба в хоризонтално положение.

В момента в района почти няма вълнение. Изполмпва се водата от машинното отделение на плавателния съд. Беше направен и поредният водолазен оглед, за да се гарантира безопасността на акцията по разтоварването на "Вера Су".

Същинската операция се очаква да стартира в следобедните часове. След това корабът ще бъде изтеглен до пристанището.

Акцията започва точно месец след инцидента, при който турският кораб, натоварес с около 3000 тона азотен тор, заседна в плитчините до местността "Яйлата".

Според транспортния министър Христо Алексиев бурното вълнение е довело до втечняването на част от торовете, като те ще бъдат прехвърлени на танкер. Основна цел ще бъде да не се допусне разпръскване на стотиците тонове товар.

Министърът на околната среда и водите Асен Личев е възложил изготвянето на техническо задание за оценка на въздействието върху акваторията на Черно море в района на защитена местност "Яйлата" от страна на авариралия кораб. Пробите, които се вземат от водата, продължават да показват завишени стойности на азот.

"Карбамидът не е толкова опасен колкото нефтените продукти, но ако е в големи количества във водата, бързо ще се превърне в амоняк и ще изтрови рибите", каза хидробиологът доц. д-р Любомир Кендеров по  bTV по под товара в заседналия "Вера Су". По думите му, при сегашните количества морето обаче се самопречиства чрез водните течения.

Не може да се очаква някакво устройство да пречисти водата, по-скоро трябва да се положат усилия сухият карбамид да се изнесе възможно най-бързо, смята хидробиологът.

Сафридът, калканът и други риби са доста чувствителни, амонякът действа пагубно върху хрилете и рибата загива веднага. Пряка опасност за хората, които консумират риба в момента няма, но тя може да се появи с цъфтежа на планктона, каза още доц. Кендеров.