С единадесет пожара се борят служители на Югозападното държавно предприятие (ЮЗДП) в момента, съобщиха оттам. Гасенето е изключително трудно, заради поривистия ураганен вятър.

В гасенето на пожарите участват служители на ЮЗДП, заедно с пожарникари. Четири от пожарите са в района на териториалното поделение "ДГС Невестино", един - на територията на "ДГС Осогово", един - "ДГС Кюстендил", един - "ДГС Дупница", два - в района на ТП "ДГС Тетевен" и по един в Гоце Делчев и "ДГС София", каза за БТА говорителят на предприятието Ирина Жерева.

Пожарогасенето е много трудно и се усложнява непрекъснато заради бурния вятър. На повече от местата пожарите са засегнали предимно треви и храсти, на две места е засегната и гора, предимно широколистна и по-малко иглолистна.

Вероятните причини са човешка небрежност. "Работи се и по разследване на други причини, но за момента няма данни за умишлено причиняване на пожарите", казаха още от предприятието. Оттам добавиха, че пожарите са пламнали следобед за минути.

Потушени са пожарите в Югозападна България, съобщи няколко часа по-късно Василий Маринковски от Югозападното държавно предприятие. 

Засегнати при огъня са били малки площи с широколистна растителност, но като цяло пожарите са били в сухи треви и храсти, каза Маринковски. Огнеборците и горските служители от общо седем горски стопанства не са допуснали разпространението на огъня и обхващането на горски територии.

По предварителни данни причина за пожарите е човешка небрежност, а заради силния вятър огънят се разпространявал много бързо. Не се изключва и възможността запалването да е следствие на скъсани от вятъра електропроводи.