Прокуратурата в Русе води разследване по случая с избухналия камион цистерна за това, че смъртта на 50-годишния служител е настъпила вследствие на небрежност или немарливост при изпълнение на служебни задължения и неспазване на правилата за безопасност. Това заяви на брифинг окръжният прокурор на Русе Георги Георгиев.

Днес около 10:30 часа е получен сигнал за взрив в двора на фирма "Лубрика" в град Русе. Веднага на място са изпратени екипи на Пожарната безопасност и Областната дирекция на МВР. След като е било обезопасено мястото на инцидента, екип следователи от Окръжната прокуратура е бил изпратен да извърши оглед на местопроизшествието.

Окръжният прокурор съобщи още, че е образувано досъдебно производство за настъпила трудова злополука, в резултат на която е причинена смъртта на един от служителите на фирмата.

"Той е работил по натоварването на автоцистерна с масла. Роден е през 1972 г., инициалите му са А.Х.Р. Служител е на фирмата от 7-8 години на длъжността "пълнач", посочи още прокурорът.

По думите му цистерната е била напълнена на около 60% от обема си, когато е настъпил взривът.

"Изискани са всички необходими документи, ще бъдат взети проби от маслото в цистерната. Ще бъде назначена и експертиза, която да даде заключение за причината за инцидента и нататък ще бъдат преценени последващите действия - евентуално отговорността, която трябва да понесе някой от хората, имащи ангажимент по натоварването на цистерната", подчерта Георгиев.

Цистерната е на външна фирма от Пловдив, след зареждането е следвало да продължи по направлението си. Шофьорът е бил в кабината по време на зареждането, но е успял да се спаси. Няма други пострадали, уточни още прокурорът.

Районът вече е обезопасен и няма опасност за останалите служители и другите горива в района. Няма замърсявания в атмосферния въздух.