Камион цистерна се е взривил на входа на завода за производство на смазочни продукти "Лубрика" в Русе. След експлозията возилото е обхванато в пламъци.

Снимки може да видите тук

Инцидентът е станал около 10.45 часа по време на пълнене на цистерната. На място са изпратени много екипи на пожарната, полицията и Спешна помощ.

Заводът се намира на разстояние от около 1 километър от ГКПП "Дунав мост", а заради огромната опашка от ТИР-ове по основния бул. "България", преминаването на колите на огнеборците е било силно затруднено.

Кметът на Русе Пенчо Милков заяви, че има поне един загинал. 

"Подробности не могат да се дават, тъй като ще има следствени действия, тъй като има по всяка вероятност един загинал. Тепърва ще се установява кой е той. Хората от предприятието са реагирали незабавно", добави градоначалникът.

Dir.bg научи от свои източници, че жертвата на експлозията е служител на завода, който е загинал на място. 

По неофициална информация загинал на място е пазачът на портала

Снимка: Facebook/Росен Петров

От пожарната съобщиха, че на място са изпратени четири екипа. Пламъците са били ликвидирани. Тъй като около камиона е имало оставени 200-литрови бидони, работещите в завода са чули още няколко по-леки експлозии.

Районът е отцепен. Евакуирани са всички служители от предприятието, както и от съседните фирми в района. Пожарът е овладян. На място тече оглед.  

Няма опасност от замърсяване на въздуха

Снимка: Facebook

"Няма опасност от екологично замърсяване след взрива на камиона", съобщи директорът на Регионалната инспекция по околната среда и водите в Русе Цонка Христова. Цистерната е била в процес на пълнене с минерално масло, когато е станал взривът. По думите й вероятно са се възпламенили резервоарите с гориво на камиона, но това тепърва ще се установява.

Пламъците са напълно потушени

Снимка: БТА