Военни се включват в 7,00 часа в погасяването на пожарите в Хасковско, където от вчера е обявено бедствено положение. Това съобщи на брифинг областният управител Красимир Ангелов. 

Три са големите пожари в момента, които не са локализирани - край село Дъбовец, община Любимец, между селата Сусам, Татарево и Гарваново и в землището на маджаровското село Румелия.

Работата на пожарникарите е затруднена от вятъра. На пожарите в Дъбовец и Румелия е изпратена тежка техника, която да прави просеки.

Най-тежко продължава да бъде положението край любимецкото село Дъбовец, където стихията вилнее в смесена гора от вчера по обяд. Там теренът е труднодостъпен, в пресечени местности с голяма денивелация, поясни Ангелов. Към мястото днес ще бъде насочена тежка верижна техника, която идва на помощ от Бургас и от мини "Марица Изток", допълни областният управител.

В нощните часове вчера и тази сутрин заради силния вятър се е увеличил и пожарът, който тръгна от село Сусам, община Минерални бани. Той първо е тръгнал към общинския център, а след това през землището на село Таратево е влязъл на територията на община Хасково в близост до село Гарваново. Горят сухи треви, стърнища и неожънати ниви. Пожарът обаче отива към локализиране, уточниха от Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

Не може да бъде овладяно и огнището в землището на село Румелия, община Маджарово, накъдето също пътува верижна техника. Там огънят е в смесена гора.

Снимка: БТА

"За два от големите пожари, които все още бушуват около село Дъбовец и село Румелия няма опасност за населението. За съжаление, пожарът около селата Сусам и Татарево се разрасна, след като беше овладян до известна степен и е в непосредствена близост - на около 500-600 метра от селото. Има над 5-6 пожарни екипа в района и се предприемат мерки пожарът да не достигне до селото", каза пред bTV областния управител.

Снимка: БТА

Осигурена е тежка техника от Мини Марица Изток и багер от Бургас. На място са пристигнали пожарни от Бургас, Ямбол, София, Кърджали и Стара Загора. 

Изгорели са две къщи в село Малки воден, а в село Георги Добрево - селскостопанска постройка.

Снимка: БТА

От вчера в областта  е обявено бедствено положение заради трудното овладяване на огъня. Високите температури, които надхвърлиха 40 градуса и вятърът затрудниха гасенето на 8-те пожара.

Забранено е паленето на открит огън и обработката на пасища след 11 часа заради екстремната опасност от избухването на полски и горски пожари.

Вчера в областта пламнаха 8 големи пожара. 

Това беше последен работен ден като областен управител за Красимир Ангелов. Днес той трябва да предаде поста на Гинка Райчева, която беше назначена вчера от кабинета.