В Хасковска област бе обявено бедствено положение заради пожари почти във всички общини на областта, с изключение на Тополовград. Това стана с моя заповед преди малко, съобщи областният управител Красимир Ангелов, цитиран от БТА.

Администрацията вече поиска помощ от Министерството на отбраната - военнослужещи, които да се включат в потушаването на стихиите, допълни Ангелов.

От Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (РДПБЗН) също са призовали за огнеборци от съседни на областта региони, казаха оттам.

Снимка: БТА

Малко по-късно днес областната администрация разпространи и заповедта на областния управител.

Снимка: БТА

"Горят стърнища, смесени гори, храсти и треви. Поради изключително високите температури и силни пориви на вятъра пожарите се разрастват, предвид динамичната обстановка и с това се създава трудност при овладяването им, което от своя страна създава предпоставки за засягане на населените места. Съществува опасност от увреждане здравето на хора, както и опасност за причиняване на значителни вреди на гори, земеделски насаждения, жилищни и стопански постройки и имущество на граждани и стопански субекти", се казва в документа.

Снимка: БТА

Областният управител Ангелов нарежда включването на горски служители и доброволните формирования към общините, поискана е и верижна техника за прокарване на просеки.

Снимка: БТА

Най-интензивен е пожарът край любимецкото село Дъбовец в Източните Родопи. Там пожарните коли са вече над 10, информираха от РДПБЗН. Вятър и пресечен терен затрудняват гасенето. Още четири автомобила огнеборци са изпратени на разразило се огнище край село Сусам, община Минерални бани.

Снимка: БТА

Пожари са избухнали и край селата в община Любимец Георги Добрево и Оряхово, където огънят е в близост до фотоволтаичен парк.