Силен тътен като от взрив притесни жителите на град Видин, съобщи Метео Балканс към 22 ч. във вторник. "Във Враца светна цялото небе", пишат очевидци. Около час по-късно стана ясно, че наистина става дума за метеорит, който се е взривил в атмосферата.

Първоначалните съмнения за паднал метеорит бяха потвърдени от Националния център по метеорология и хидрология и от МВР. "Към 22:00 часа в района на Видин се е чул взрив. Екипи на областната дирекция на МВР са направили оглед на района. Няма данни за пострадали хора и нанесени материални щети. Проверката продължава", съобщиха от вътрешното министерство.

По данни на румънските власти става дума за метеорит, който се е взривил в атмосферата и е паднал.

В 8:00 часа в сряда директорът на Областната дирекция на МВР във Видин Петър Коцин ще направи кратко изявление за медиите. 

 

"От района на с. Извор, обл. Видин го видяхме. Около 21:50 ч. стана като ден, видяхме дълга огнена следа и се разпадна на по малки. Звука се чу след минута доста силно", пише мъж във фейсбук.

Други очевидци коментират, че и в София станало светло като ден за секунди.

В Зверино видели много ярка жълта светлина, която оцветила небето. Станало за секунди, не чули нищо като взрив. Видели са го как пада.

"Може би не е паднал в нашия район, защото не се чу нито тътен, нито друго".

В Монтана и Берковица също за видели силна светлина, след която е последвал силен тътен.

Ярка светлина е забелязана и в небето над Бургас, Пловдив и други градове. Очевидци съобщават в социалните мрежи за ярка светлина "превръщаща нощта в ден", която завършила с жесток тътен

 

Това са тела, които падат върху земята от междупланетното пространство, разясняват експерти. Те са остатъци от метеори, които не са успели да изгорят напълно при преминаването си през земната атмосфера. При падане на такова тяло се наблюдава интензивно светещ движещ се обект с видимо по-големи размери.

Терминът "метеорит" (или "метеорно тяло") е твърдо тяло с относително малки размери, което се движи в междупланетното пространство. То става метеор, ако навлезе в земната атмосфера. Метеоритите могат да бъдат железни или каменни. Когато метеорът е по-голям, видим при дневна светлина (и, според някои дефиниции, издава звук) - огнената топка, получена при експлозията, се нарича болид.

В румънските медии също се появи информация:

"Метеорит вдигна нащрек планинските спасители в Хунедоара и Горж. След като в района на Лупени-Урикани беше наблюдавана силна светлина в небето, с пламъци и шум, които се движеха с висока скорост на юг, на кратко разстояние над билото на масива Вълкан, дежурните спасители в базите в Хунедоара и Горж обявиха тревога, като първото предположение беше за самолет с проблеми. Съобщава се, че ситуацията е много несигурна, тъй като в системата 112 не е имало обаждания относно това събитие, нито е бил задействан сигнал за самолет в беда или катастрофа.

По-късна информация и изображения позволиха на спасителите да разберат, че това е метеорит, следващ траектория към SSE, по линията Станещи - Търгу Жиу - Търгу Карбонещи. Информацията, която ще се появи в следващите няколко часа, ще потвърди дали е катастрофирал в Румъния или е имал достатъчно височина и скорост, за да стигне до България или Сърбия", съобщава Salvamont Romania-Dispeceratul National Salvamont.

"Вероятно е паднал в България", гадаят пък румънски страници в социалната мрежа.