Военен самолет "Спартан" летя от София до Мюнхен, за да транспортира дете с кардиологично заболяване в критично състояние до германска болница, съобщиха от от ВМА.

Полетът е осъществен на 26 юни от 16-а авиобаза Враждебна. Детето е придружено от реанимационен екип на специализираната болница по детски болести "Проф. Иван Митев" и авиационна медицинска сестра от ВМА, отлична подготовка относно евентуалните усложнения, които биха могли да настъпят, предвид спецификата на транспортирането.

Детето се е лекувало в педиатричната клиника на Националната кардиологична болница.

Спасителната мисия по въздух е координирана с МЗ и НЗОК.

Командир на екипажа бе майор Николай Георгиев, помощник-командир - старши лейтенант Калоян Атанасов, борден инженер - майор Мирослав Пипев, старши сержант Биляна Тошкова и борден механик - редник Илиан Стоянов.

Експертизата на военните медици в областта на авиационната медицина и авиомедицинска евакуация винаги е безценна помощ в множество случаи не само от военното, но и от цивилното здравеопазване, отбелязват още от ВМА.

Експертизата на военните медици в областта на авиационната медицина и авиомедицинска евакуация винаги е безценна помощ в множество случаи не само от военното, но и от цивилното здравеопазване.