Земетресение с магнитуд 4.3 е регистрирано тази вечер западно от град Търгу Жиу, Румъния, съобщи Националният институт по геофизика, геодезия и география към БАН (НИГГГ-БАН).

По данни на Националния Сеизмологичен Център събитието от 19:48 часа българско време е с епицентър на 260 км от град София.

Земетресението е част от поредицата, започнала на 14 февруари тази година, чието основно земетресение беше с магнитуд 5.8. Тогава то беше усетено и на българска територия, включително в София, Ботевград, Пловдив, Плевен, Варна, Монтана, Русе, Видин и Враца, особено по високите етажи на сградите.  

През август друг трус в Търгу Жиу с магнитуд 4.7 по Рихтер бе усетен и у нас - във Видин, Кула, Лом, Плевен, Козлодуй, Монтана и Враца.

4,9 пък беше регистрирано в района през март.

Земетресенията, разтърсили карпатската област Олтения в Румъния и усетени в Сърбия, са отражение на катастрофата в Анадола, смята авторитетният сръбски геолог д-р Драган Милованович Кене, професор в Минно-геологическия факултет в Белград, писа сръбският вестник "Новости".