Трима пожарникари са пострадали при гасенето на огъня в гората край бургаското село Кубадин, предаде БНТ. Обявено е и частично бедствено положение. Огънят избухна малко след полунощ на 20 август.

Заради разрастването на огъня е сформиран специален щаб от началника на националната пожарна. 8 екипа огнеборци, горски служители, 30 военни и два хеликоптера от сутринта се борят със стихията, за да не стигне до селото.

"Овладян, да, но не и локализиран, продължава да се развива. В момента, след като спасихме селото, разпределяме вече екипите, които имаме на място, така че да го локализираме и впоследствие да бъде загасен. През целия ден има много силен вятър и това затруднява всички ни", обясни гл. комисар Александър Джартов, директор на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението".

"Обявихме частично бедствено положение, за да получим подкрепа от военните и въпросните хеликоптери. В момента вече границите на селото са обезопасени, ще останат наблюдаващи възможно най-късно, включително и пожарни", каза Пламен Янев, областен управител на Бургас.

В епицентъра на стихията пострадаха трима огнеборци. На един от тях се наложи да му бъдат направени вливания.

"Леко е обгазен, ниско кръвно, включваме нещата, не се е хранил, виждате какво е. Просто овладяваме ситуацията. Няма изгаряния, няма счупвания", каза Недялко Генчев, фелдшер в ЦСМП-Средец.

Дежурни от всички екипи, които се включиха в гасенето на пожара, ще останат тази нощ в село Кубадин по местата, където огънят евентуално може да пробие, а сутринта ще бъде направен нов обход, каза още областният управител на Бургас. В момента около селото е изградена обезопасителна ивица, която ще се наблюдава до утре сутринта как ще се развие. И се наблюдава фронтът на пожара към други горски масиви, където също сме предприели действия да не се разпространи", посочи още Янев.

Над 5000 декара смесена гора вече е изгоряла. Причините за огъня към момента са неизвестни.

Пожар в Старозагорски минерални бани

Пожар избухна следобяд в неделя и северно от детската градина на Старозагорските минерални бани. На място са изпратени екипи на пожарната. В гасенето на огъня са се включили и доброволци, съобщи кметският наместник на селото Станчо Станчев пред БНР. Те са успели да спрат разпространението на огъня в смесените гори над курорта. По непотвърдена информация пожарът е възникнал в резултат на паднало дърво, което къса жиците на далекопровод. 

Продължава борбата с огъня в Сакар планина

В община Свиленград обявиха бедствено положение заради пожара, а със заповед на областната управа се забраняват всички дейности в горски и земеделски площи. Висока температура, силни пориви на вятъра и пламъците се разгърнаха на 15-километров фронт при Младиново, Пъстрогор и Момково на площ от 10 хиляди декара. Знае се, че пожарът е тръгнал след почистване на пасище в землището на село Младиново.

"Такива са предположенията - че пасище на Младиново е било почиствано и оттам е тръгнал огънят. Засега обаче категорични такива доказателства няма", каза областният управител на Хасково Гинка Райчева.

Пожарът все още не е овладян: "Остава сложна обстановката, екипите продължават работа. Огънят не се разраства на север на запад, но тежък е теренът в участъка на изток", обясни Райчева.