13 екипа огнеборци, доброволци и горски служители се борят с голям пожар, избухнал вчера в Сакар планина, в землищата на свиленградските села Пъстрогор и Младиново, съобщиха от областната администрация в Хасково.

Всички снимки вижте ТУК>>>

Огънят пламна вчера следобед и се разгърна на 15 километра и площ от 10 хиляди декара. Горят ниски треви и храсти и широколистна гора. Пожарните екипи останаха на място през цялата нощ, защото гасенето е трудно заради силен вятър и пресечен терен. 

Според една от версиите подпалването е в резултат на почистването на стърнища.

Снимка: БТА

Затова началникът на свиленградската пожарна Иво Тонев призова: "Спрете се! Температурите са високи, ветровете са силни, ситуацията е сложна!".

Заради огненото бедствие бе затворен пътят Пъстрогор - Младиново.

Областният управител на Хасково Гинка Райчева заяви, че ситуацията е критична. 

"Към 7.30 часа тази сутрин има обхванати 10 хиляди декара смесени гори, треви и храсти с 15 километрова граница. Двойно увеличена от вчерашния ден. Наистина е тежко положението там. Надяваме се до обяд да се поограничи действието на пожара, защото след обяд се очаква отново вятър", обясни Райчева, цитирана от БНР.

Междувременно в харманлийското село Овчарово са изпепелени къща, гараж и селскостопанска постройка. Огнеборците са успели да спасят няколко други сгради, след като стихията е минала през 5-6 двора. Обстановката вече е под контрол, а пламъците са локализирани. 

Снимка: БТА

За днес отново остава предупреждението за опасност от пожари и забраната за почистване на пасища и селскостопански площи. 

Очаква се по-късно да се обяви бедствено положение в община Свиленград и да бъде издадена заповед да се забрани селскостопанска дейност след 11 часа.

 

Снимка: БТА