Сирените за оповестяване при бедствия, аварии и катастрофи в Габрово са се задействали късно снощи и рано тази сутрин заради технически проблем.

Те са прозвучали за около една минута, около 23:30 часа и тази сутрин в 6 часа.

Воят им е уплашил жители на града, според които съобщението на Пожарната за неизправност на системата е дошло твърде късно.

В командният център вече има разследващи полицаи. Сирените се задействали автоматично и е нямало човешка намеса.

От МВР уточниха за NOVA, че се е активирала една единствена сирена - тази в професионалната гимназия по туризъм "Д-р Никола Василиади", но вече са взети мерки тя да не се самоактивира отново.

По-рано тази седмица пък стана ясно, че системата за ранно предупреждение при извънредни ситуации и бедствия BG-ALERT изобщо не е била задействана преди земетресението в Асеновград на 17 юни. От пожарната обясниха, че системата се води към нея. BG-ALERT била допълнение към съществуващата Национална система за ранно предупреждение и оповестяване,  но не можела да предупреждава за земетресения. Получените снощи съобщения на някои мобилните телефони, които някои хора от Пловдив и Асеновград са получили, били изпратени от платформата на Гугъл за известяване.