"Украински националисти, оттеглящи се от Мариупол, заловиха два чуждестранни кораба". Това съобщи в днес заместник-началникът на отдела на народната милиция на Донецката народна република (ДНР) Едуард Басурин, цитиран от агнция ТАСС. Единият от тях е "Царевна", на който са българските моряци.

"В морското пристанище на град Мариупол отстъпващите остатъци от украински националистически части заловиха два чуждестранни кораба - "Царевна" и "Лейди Августа". Държейки екипажите на тези кораби за заложници, азовските националисти стрелят от палуби от 120-мм минохвъргачки, различни видове гранати, пускови установки и стрелково оръжие. Съдбата на членовете на екипажа на тези кораби и тяхното здравословно състояние все още не са известни. Народната милиция на ДНР, съвместно с въоръжените сили на Руската федерация, прави всичко възможно за спасяването на живота на моряците, насилствено държани от украински националисти", цитира ТАСС изявлението му в канала Telegram от пресслужбата на Народната милиция на ДНР.

"В Донецката и Луганската народни републики съобщават за най-интензивния обстрел от Украйна през последните месеци. Ситуацията в Донбас ескалира на 17 февруари. На 21 февруари руският президент обяви признаването на суверенитета на ДНР и ЛНР. На 24 февруари Путин, в отговор на молбата на лидерите на републиките на Донбас за помощ, обяви специална военна операция в Украйна, чиято цел е денацификация и демилитаризация на страната. ДНР и ЛНР започнаха операция за освобождаване на своите територии, които бяха под контрола на Киев", пише още ТАСС.

Сайтът Maritime: Няма бойни действия край "Царевна"

В същото време българският морски сайт Maritime.bg твърди, че няма бойни действия край кораба "Царевна", както гласи информацията, разпространена от украински и руски източници.

Според изданието, линията на бойните действия е на около 2 км. от плавателния съд, а информацията им е била потвърдена от два източника - компанията-мениджър на кораба и руски военен кореспондент в района.

Във вчерашния ден руски сили са евакуирали екипажите на няколко кораба, които бяха блокирани в Мариупол от началото на военния конфликт. Руски и украински моряци са превозени до Донецк, пише Maritime.bg.