Групови снимки на скиорите на опасно място са сред основните причини за фаталния инцидент на Боровец, при който загина един гръцките турист.

Те са предизвикали лавината, тъй като са карали извън пистите, на места с лавинна опасност, обявиха от Планинската спасителна служба (ПСС). Загиналият скиор пък не е имал лавинен уред. Очевидец на падането на снежната маса обясни пред bTV, че групата се спуснала по най-навятата част на склона при "Маркуджик" 3.

Жертвата е била заедно с още двама души със сноуборд, които обаче успели да излязат от лавината с размери около 150 метра и близо 30 метра ширина.

Затрупаният от лавина скиор е 36-годишният Момцис Константинос. Той обожавал планината и пътувал постоянно, за да се катери и да кара ски, пише уебсайтът на гръцката национална телевизия. Мъжът е бил ски инструктор, планински катерач и запален любител на екстремните спортове.

Акцията по издирването на изчезналия скиор продължи 5 часа, като в нея участваха 25 планински спасители и 4 кучета.

Свидетел на драматичния инцидент става скиорът Стефан Христов, който е говорил с групата гръцки туристи и ги е предупредил, че мястото е много опасно.

"Първо се спуснаха верижно, с цел да се снимат. Бяха много близо един до друг, а това не се прави", коментира той.

По думите му причината да загине скиорът, а не сноубордистите не са ските, защото те се свалят по-лесно.

"Скиорът е бил на по-неподходящо място. Бордистите са били в ниската част на лавината и са били "изплюти" от лавината", посочи скиорът.

Лавинната опасност в района е в сила и днес. От Планинската спасителна служба (ПСС) предупредиха пред БНР да се избягват навятите северни, североизточни и източни склонове, напомнят туристите да тръгват подготвени за планината.